Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Nejspolehlivější motor má Honda

Nejspolehlivější motor má Honda

Japonci chtějí v poslední sezoně titul

Tak se zdá, že Honda příkladně dodržuje lidovou moudrost, že v nejlepším je třeba přestat. Jak jinak si vysvětlit fakt, že po spoustě trápení, zklamání a veřejného lynčování jejích zástupců mluvíme o jejím blížícím se odchodu v době, kdy se může pochválit výbornou spolehlivostí svých motorů. Statisticky vzato byla pohonná jednotka Hondy v sezoně 2020 skutečně nejspolehlivější ze všech.

Nechme stranou stížnosti jezdců Red Bullu a AlphaTauri na nepředvídatelné případy větší či menší ztráty výkonu. Podívejme se pouze na penalizace za překročení povoleného počtu použitých částí pohonné jednotky na jezdce a sezonu. Sergio Pérez a George Russell přišli o místa na startu kvůli tomu, že ve vozech jejich týmů nevydržela pohonná jednotka Mercedesu. Oba jezdci Haasu byli potrestáni za příliš vysokou spotřebu dílů pohonné jednotky Ferrari. Za selhání Renaultu byl potrestán mclaren Landa Norrise. Jezdci s motorem Honda se trestům vyhnuli. Z hlediska této statistiky tedy jen Honda odvedla svou práci na sto procent.

"Jedním z největších pozitiv této sezony je, že jsme se poučili z předchozích, zlepšili spolehlivost. Díky tomu každému z našich jezdců stačily tři pohonné jednotky a nedostali žádný trest spojený s jejím selháním," pochválil své lidi Tojoharu Tanabe, šéf programu Hondy ve F1.

"Celkově jsme ale chtěli s Red Bullem bojovat o mistrovský titul. Během roku jsme ale nebyli schopni dohnat Mercedes, takže je jasné, že musíme pokračovat ve zlepšování. Jak bylo oznámeno, na konci příští sezony Honda ukončí program F1, avšak naše cíle zůstávají nezměněny. Chceme získat titul. Ve spolupráci s našimi partnerskými týmy pracujeme na co největším zvýšení výkonu během velmi krátké přestávky mezi sezonami, takže příští rok bychom měli být silnější."

Verstappena motor párkrát velmi nepříjemně překvapil, ale spolehlivost se celkově zlepšila. Foto: Red Bull

Zdroj: MotorsportWeek, úvodní foto: Honda