Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Red Bull má motor Hondy pouze půjčený

Red Bull má motor Hondy pouze půjčený

Do roku 2026 potřebuje najít jiné řešení.

Šéf končícího programu Hondy ve F1 opět trochu více upřesnil, jak je to s předáním japonského motoru do rukou Red Bullu.

Doposud jsme věděli, že Honda ještě týmu na rozloučenou vyrobí motory pro sezonu 2022, ačkoli oficiálně z F1 odchází tento rok a pohonné jednotky tedy již neponesou její emblém. Také Red Bullu přenechala část svých zaměstnanců a mysleli jsme si, že i duševní vlastnictví na samotnou pohonnou jednotku, a tedy mnoho pokročilých technologií vyvinutých za mnoho, mnoho milionů. Pravda je však taková, že Red Bull má duševní vlastnictví motoru pouze půjčeno.

"To je pravda, budou muset ukončit jeho používání," řekl Masaši Jamamoto o duševním vlastnictví současného motoru po roce 2025. "Red Bull má povolení užívat duševní vlastnictví (do roku 2025). Potřebuje ho, aby mohl pohonné jednotky vyrábět, dělat údržbu i k nakupování potřebných dílů. Potřeboval získat přístup k těmto informacím."

Netrápí Hondu, že se šeptá o budoucím partnerství týmu Red Bull s automobilkou Volkswagen? Německá konkurence by mohla těžit z práce a investic Japonců.

"Mít přístup k informacím ještě neznamená, že na základě toho dokážete sami navrhnout jiný motor," tvrdí Jamamoto.

Honda dala Red Bullu povolení vyrábět si její motor, ale pouze dočasné. Foto: Honda

Zdroj: grandprix, úvodní foto: Red Bull