Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Šéf Hondy možná zůstane s Red Bullem

Šéf Hondy možná zůstane s Red Bullem

Samotná automobilka se také ještě může vrátit.

Generální ředitel projektu Hondy ve F1 přiznal, že si těžko dokáže představit, že pohonné jednotky Hondy ve vozech týmů Red Bull a AlphaTauri budou příští rok bez emblému japonské automobilky. Avšak nevyhnutelně se tak stane, Honda letos oficiálně ve F1 končí.

Bude to šílené, nedokážu si to ani představit. Náš motor bez našeho loga. Já osobně jsem velmi zklamaný, že odcházíme,“ řekl Masaši Jamamoto. „Ale zároveň musím říct, že my jako Honda Racing rozumíme, že automobilka Honda musí na cestě za uhlíkovou neutralitou použít všechny své síly a z této skutečnosti vyplynulo to rozhodnutí.

Jamamoto si myslí, že Honda se jednoho dne do F1 opět vrátí. Nejspíš to ale nebude v příštích letech, jelikož uhlíková neutralita je cílem, který je pro korporaci jako Honda nutně desítky let vzdálený.

Já osobně si myslím, že Honda se do F1 vrátí. Právě teď se musí soustředit na dosažení uhlíkové neutrálnosti, dát do toho všechny síly. Pokud to půjde dobře, ve firmě bude dostatek lidí s touhou vrátit Hondu do Formule 1.

Jamamoto (na fotografii vedle Christiana Hornera) možná neodejde spolu s Hondou. Foto: Red Bull

Zatímco značka Honda se z F1 vytratí během příštích dvou měsíců, inženýři a mechanici budou týmy Red Bullu podporovat ještě jeden rok.

Pohledem Hondy tento projekt končí. Rok 2022 bude pro Red Bull přechodný a naši lidé jim budou k dispozici, aby jim pomohli. Nejjednodušeji to vysvětlím, když řeknu, že všichni z managementu a z marketingového oddělení zmizí a spolu s nimi i logo Hondy.

Jamamoto nevyloučil, že po rozpuštění managementu nezůstane na straně Hondy, ale přidá se na stranu Red Bullu a jeho nového motorového oddělení, které zkušené lidi potřebuje.

Teď se soustředíme pouze na zisk mistrovského titulu. To je naší prioritou. Všechno ostatní, včetně personálních záležitostí, přijde na řadu později.

Zdroj: Formule 1, úvodní foto: Red Bull