Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Honda by v Melbourne nechala Red Bull na holičkách

Honda by v Melbourne nechala Red Bull na holičkách

Vedení v Japonsku rozhodlo dříve než FIA

O zajímavý detail pátečních událostí v Melbourne se podělil šéf programu Hondy ve F1 Masaši Jamamoto. V rozhovoru pro japonský As-Web prozradil, že v Austrálii měl s Helmutem Markem "náročný" rozhovor. Připomínáme, že Red Bull a AlphaTauri patřily mezi týmy, které tlačily na to, aby program víkendu Velké ceny Austrálie pokračoval podle plánu. Bez ohledu na přání šéfa motorsportu Red Bullu ale vedení japonské automobilky udělalo vlastní rozhodnutí. Jezdci výrobce energetických nápojů by tedy beztak neměli možnost vyrazit ani do prvního tréninku.

"Honda je velká značka, přítomná ve F1, a ona sama musela přijmout vlastní rozhodnutí," vysvětloval Jamamoto. "Nejdříve padlo rozhodnutí, pak jsme je o tom šli informovat."

Jamamota se pak ještě zeptali, zda rozhodnutí padlo dříve, než F1 a FIA oznámily světu, že závod se ruší. "Ano. Bylo to těžké rozhodnutí, ale muselo se udělat," odpověděl.

Rozhodnutí Hondy možná bylo i posledním hřebíkem do rakve Velké ceny Austrálie 2020. Pokud automobilka o svém rozhodnutí okamžitě informovala Mezinárodní automobilovou federaci, ta už v době psaní vlastní tiskové zprávy věděla, že závodu by se kromě McLarenu, zasaženého koronavirem, nemohou zúčastnit minimálně další dva týmy.

Honda by se z Austrálie stáhla v pátek bez ohledu na rozhodnutí FIA nebo přání Red Bullu. Foto: Honda

Zdroj: FORMULE.cz