Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Vlastní motor je ukázkou oddanosti sportu

Vlastní motor je ukázkou oddanosti sportu

Red Bull si vezme i pár japonských inženýrů.

V továrně týmu Red Bull v Milton Keynes se aktuálně dějí věci, které jsme si před rokem nedokázali ani představit. Tým si buduje vlastní motorové oddělení. Je to velká investice dělaná pouze proto, aby mohl zůstat špičkovým týmem F1, zatímco Honda loni prostě oznámila, že jde dělat něco jiného a z tohoto sportu odchází. Motor Red Bullu tak bude ve F1 jediným, za kterým nebude stát žádná automobilka.

"Je to velká investice a velká ukázka oddanosti tomuto sportu," řekl šéf týmu, Christian Horner. "Má to svá rizika, ale i šanci na odměnu a výhody. Je to část vozu, kterou jsme dosud nikdy neměli kompletně ve svých rukou. Teď jsme dostali příležitost a je to vzrušující nová výzva."

Horner potvrdil, že i když příští rok už na motoru nebude emblém Hondy, o podporu japonských inženýrů nepřijde ze dne na den.

"Musíme pochopit jejich technologie, nevyhnutelně budeme na palubě potřebovat část personálu Hondy. Rozhovory s Hondou o těchto detailech ještě neskončily. Shodli jsme se v hlavních bodech, o detailech se ještě rozhoduje."

Ředitel programu Hondy ve F1 potvrdil, že tým bude mít podporu automobilky i příští rok, a také přiznal, že se mu bude těžko přihlížet případným budoucím úspěchům motoru vyvinutého a následně opuštěného Hondou.

"Směr je už jasný, ještě dořešíme podrobnosti ohledně toho, jak budeme Red Bull podporovat od příštího roku," řekl Masaši Jamamoto. "Osobně jsem rád, že budou nadále používat něco od nás. Jako Honda chceme Red Bull podpořit tím, že mu necháme pohonnou jednotku, s níž dokáže bojovat o tituly. Příští rok nebude značka Honda vidět na voze ani na motoru, takže určitě budu mít smíšené pocity. Srdcem vozu bude motor Honda, ale už ne Honda."

Pohonná jednotka se od příštího roku měnit nebude, pouze už nebude patřit Hondě. Foto: Honda

Zdroj: formula1, Talking Bull, úvodní foto: