Novinky

  • 13.03.2024 Neutral Massa kvůli ne-titulu žaluje FIA a FOM o dvě miliardy korun

  • 20.02.2024 Good Takuma Sato je výkonným poradcem Honda Racing Corporation

  • 13.02.2024 Good FIA má nového technického ředitele monopostů - Jana Monchauxe

Facebook Instagram

Proč Honda podepsala Red Bullu pouze na jeden rok?

Proč Honda podepsala Red Bullu pouze na jeden rok?

Definitivní rozhodnutí ještě nepadlo

Red Bull Racing, Toro Rosso a Honda nedávno s radostí oznámily, že jejich spolupráce bude pokračovat i po roce 2020, kdy jim vyprší současné smlouvy. Co jsme se ale hned nedozvěděli, je, že spolupráce byla prodloužena pouze o jeden rok.

Šéf týmu Red Bull Christian Horner nepopírá, že je to přesně tak, jak to vypadá. Automobilka Honda není pevně rozhodnuta zůstat ve F1 na delší období a možná se z ní opět stáhne. Prodloužení o rok je kompromisem, který přinese aktuálnímu programu stabilitu, ale zároveň dá vedení automobilky možnost rozhodnout se, až když skončí jednání o budoucnosti pohonných jednotek.

Zdá se, že od roku 2022 by mohl být vývoj pohonných jednotek zmrazen a výrazně by klesly náklady. Mluví se o tom, že Honda v posledních letech ve F1 hodně utrácela, ale teď by už ráda začala šetřit a sbírat ovoce investic. O to více, že automobilovému průmyslu se po rozmachu v posledních letech globálně přestává dařit, čemuž napomáhá i americký prezident Donald Trump, jeho obchodní válka s Čínou i záměr ochraňovat domácí automobilky před konkurencí.

Zmrazení vývoje v roce 2022 by také mělo výrobcům vytvořit prostor na nadechnutí před vývojem zcela nového motoru, jenž by mohl být nasazen v roce 2025 nebo 2026. Stejně byly motory zmrazeny na konci éry atmosférických V8, než se v roce 2014 přešlo na současné hybridní turbomotory V6.

"Jsme velmi rádi, že se zavázali zůstat po roce 2020. Díky tomu víme, že minimálně dva nejbližší roky zůstaneme stabilní," řekl Horner. "Prostě potřebují vědět, jaká budou pravidla v roce 2021 a primárně v sezoně 2022, kdy by mělo dojít k homologaci nebo ke zmrazení, čímž by klesly náklady. Chtějí zůstat a stavět na tom, čeho jsme společně dosáhli. Tento rok jsme třikrát vyhráli, dvakrát jsme byli na pole position, přičemž jsme vybojovali tři, ale o jedno jsme přišli."