Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Red Bull podepsal dohodu s Hondou

Red Bull podepsal dohodu s Hondou

Automobilka mu pomůže zvládnout i rok 2022.

Po odsouhlasení zmrazení vývoje pohonných jednotek počínaje rokem 2022 už Red Bullu zapadají kousky budoucnosti jeden do druhého v rychlém sledu. Šéf týmu, Christian Horner, již oficiálně oznámil, že výrobce energetických nápojů se dohodl s automobilkou Honda na podmínkách převzetí jejího duševního vlastnictví týkajícího se pohonných jednotek dodávaných do F1. Jeho týmy Red Bull Racing a AlphaTauri tak budou pokračovat v používání těchto motorů v letech 2022 až 2024.

Na starost je dostala nová dceřiná společnost Red Bullu, Red Bull Powertrains, která již sídlí na stejné adrese v anglickém městě Milton Keynes, jako závodní tým Red Bull Racing, výrobce vozů F1 Red Bull Technology a na zpeněžování technologií orientovaná společnost Red Bull Andvanced Technologies. A pokud si týmy nenajdou motorové sponzory, budou motory prostě nést jméno Red Bull.

"Bude to motor Red Bullu. Jako je motor Mercedesu Mercedes, prostě součást jeho vozu, tak motor Red Bullu bude Red Bull," řekl Horner. "Nejsme nuceni najít si motorového partnera, zvládneme to sami. Pokud se ovšem objeví opravdu přitažlivý zájemce, tak nad tím budeme seriózně uvažovat."

Pro Red Bull je dobré, že Honda se ještě letos postará o vývoj motoru pro příští sezonu a na začátku roku pomůže i s výrobou prvních kusů.

"Budeme používat palivo E10 (v letech 2022 až 2024) a Honda bude pokračovat ve vývoji motoru směrem k efektivnímu využití takového paliva. V podstatě nám předají štafetu po zmrazení, ale ještě i během roku 2022 nám budou asistovat s výrobou motorů. Tento rok bude Honda pracovat stejně jako pracovala loni. Její závazek končí 31. prosince 2021 a do toho dne bude spolupracovat s našim palivovým partnerem, společností ExxonMobil."

Horner také prozradil, že tzv. "záchranná síť" pro výrobce motorů, který by po zmrazení výrazně výkonnostně zaostával za ostatními a potřeboval pokračovat ve vývoji, aby je dohnal, není součástí úpravy pravidel. Čtyři výrobci, mezi které se tedy už počítá i Red Bull, se ale alespoň neoficiálně dohodli s FIA, která přislíbila zasáhnout, pokud to v roce 2022 bude potřebné.

Honda nenechá Red Bul ve štychu ze dne na den. Foto: Red Bull

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Red Bull