Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Honda má ve Francii vylepšené motory

Honda má ve Francii vylepšené motory

Tentokrát se zaměřila na výkon

Honda se neohlíží na pravidlo omezující počet motorů na tři za sezonu a do Francie poslala opět nové. První várka inovovaných motorů byla jezdcům Red Bullu a Toro Rosso k dispozici již před čtvrtým závodem sezony, přičemž vylepšení se týkala především prodloužení životnosti a zlepšení spolehlivosti. Výkon se zvedl jen málo. Před osmým závodem sezony proto přicházejí další úpravy, tentokrát zaměřené zejména na navýšení výkonu.

Spec 3 tento víkend použijí Max Verstappen a Pierre Gasly z Red Bullu a Daniil Kvjat z Toro Rosso, přičemž nové budou spalovací motory a turba. To znamená, že ruský jezdec týmu Toro Rosso dostane penalizaci za překročení sezonního limitu spalovacích motorů. Jelikož sezona ještě není ani v polovině, oba týmy musejí počítat s dalšími penalizacemi při nasazování nových dílů.

Alexander Albon zatím Spec 3 nedostal, což Toro Rosso vysvětlilo tím, že si nechce nechat penalizovat oba jezdce v jednom závodě. Ještě nebylo rozhodnuto, zda bude mít Albon Spec 3 v Rakousku na Red Bull Ringu, což je ale okruh odměňující každou koňskou sílu.

Technický ředitel Hondy ve F1 Tojoharu Tanabe prozradil, že vylepšení motoru bylo dosaženo díky spolupráci s Honda Aircraft Company, dceřinou společností automobilky vyrábějící pohonné jednotky pro letadla. S vývojem turba pomohl japonský výrobce IHI.