Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Hamilton znepokojen Covidem-19 i Riem

Hamilton znepokojen Covidem-19 i Riem

Formule 1 potřebuje spoustu zelených změn

Lewis Hamilton vyjádřil politování i znepokojení nad tím, že v týmu Mercedes se vyskytl případ pozitivního testu na Covid-19. Vedoucí jezdec průběžného pořadí šampionátu jezdců poskytl rozhovor dříve, než bylo oznámeno, že test jiného člena závodního týmu byl nejednoznačný a další čtyři jsou v preventivní karanténě.

"Je to smutná zpráva. Tito lidé pracují velmi tvrdě a musí být k sobě přísní i v týdnu mezi (týdnu bez velké ceny, pozn. red.), aby zůstali co nejvíce v bezpečí a mohli se zúčastnit víkendu. Takže ano, dělá mi to starosti. Nejsem si jist, jaké bude řešení. Ale v týmu máme dostatek skvělých lidí. Nejsme v situaci, že vše stojí na jednom člověku. Budeme se snažit, aby byl na nás hrdý. Budeme se pouze muset přizpůsobit a pracovat ještě více, aby nás to tento víkend neovlivnilo," zdůraznil Hamilton.

Mercedes už mezitím oznámil, že na okruh povolal zálohy z Brackley.

Uvědomělý Hamilton se zároveň vyjádřil proti výstavbě nového okruhu v Riu de Janeiro, kam se má z Interlagosu přesunout Velká cena Brazílie. Za oběť mu má padnout až 70 tisíc stromů. Potenciální pořadatel závodu se zavázal, že jinde vysadí 700 tisíc stromů, jenže les samozřejmě nevyroste za rok ani za dva, i kdyby se slib podařilo splnit. Jak to zapadá do zeleného image F1?

"Neznám detaily. Slyšel jsem, že to chtějí udělat udržitelnou cestou. Jenže nejvíce udržitelné je nechat stromy na pokoji. Hlavně v době, kdy bojujeme s pandemií a vedle toho pokračuje globální krize. Pokácet tolik stromů, to se mi nezdá být dobrý nápad. Nevím, proč to chtějí udělat, ale osobně to nebudu podporovat," prohlásil obhájce titulu.

Proč vlastně stěhovat F1 ze Sao Paula do Ria, kde je třeba narychlo pokácet stromy a postavit nový okruh? Dobrá otázka. Foto: Mercedes

Že F1 není dostatečně zelená, Hamiltonovi naznačuje i odchod Hondy: "Slyšel jsem, že odcházejí, ale nečetl jsem o tom. Neznám jejich důvody, ale mám přibližnou představu. Je to smutná zpráva. Jedno mi je z toho ale jasné. Náš sport má před sebou dlouhou cestu a musí udělat mnoho změn kvůli pozitivnímu vlivu na životní prostředí."

Také Hamiltonův zaměstnavatel se vydal cestou dlouhodobé udržitelnosti prostřednictvím elektrifikace. Novým heslem Mercedesu je Electric First. Uhlíkovou neutralitu chce dosáhnout do roku 2039, ale ve F1 zůstává. Technologie baterií používaných v závodních pohonných jednotkách se pokusí uplatnit v sériové výrobě.

Zdroj: Motorsport, RaceFans, úvodní foto: Mercedes