Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Amnesty International vyzývá ke kritice VC Saúdské Arábie

Amnesty International vyzývá ke kritice VC Saúdské Arábie

Z tábora F1 nedostala žádnou podporu

Amnesty International kritizuje formuli 1 za závodění v Saúdské Arábii, se kterým podle nové smlouvy začne v roce 2021. Má se jednat o "dlouhodobé partnerství", přičemž závodit se začne v ulicích historického města Džidda a od roku 2023 se má jezdit na nově vybudovaném okruhu Qiddiya v blízkosti hlavního města. Ochránci lidských práv jsou přesvědčeni, že dohoda absolutistické monarchie disponující bohatstvím z prodeje ropy a F1 je ukázkovým příkladem sportwashingu.

Sportwashing je výraz používaný v případě, kdy země organizuje velkou sportovní událost nebo koupí úspěšný tým, aby si prostřednictvím populárních sportovců vylepšila renomé. Nepřekvapilo by nás, kdyby ve výkladovém slovníku byla k tomuto výrazu přiložena fotografie z velké ceny F1. Mezi deseti příklady uváděnými Wikipedií nalezneme VC Bahrajnu (která se v roce 2011 nekonala kvůli prodemokratickým protestům, které byly později potlačeny), VC Abú Zabí a už i VC Saúdské Arábie.

"Zavražděný žurnalista Džamál Chášukdží, systém strážců znemožňující ženám kariéru, finanční transakce nebo cestování bez povolení mužského člena rodiny, totální intolerance vůči LGBTQ+, zdokumentované případy mučení jako metody vyšetřování, věznění aktivistů za lidská práva, brutálně vedená válka v Jemenu, profit z ropného průmyslu pustošícího životní prostředí, zneužívání migrantských pracovníků a vazby na globální terorismus," vyjmenoval provinění saúdského režimu redaktor RaceFans Hazel Southwell, jenž zemi navštívil u příležitosti ePrix 2019.

Southwell ale zároveň píše, že je zastáncem VC Saúdské Arábie, jelikož formule E alespoň místním ukázala, že ženy dokážou závodit na jedné úrovni s muži. A přírůstek do kalendáře obhajují také ​​šéfové tří největších týmů F1.

"Před rokem jsem byl v Rijádu, když tam byl závod formule E. Žasl jsem, jaké změny jsem tam viděl,“ řekl Toto Wolff, jenž je jako sportovní ředitel Mercedesu částečně zodpovědný i za tým automobilky v této sérii. "Jako návštěvník nemůžete vědět, co se děje za oponou, ale takový byl můj osobní dojem, takže tohle je to jediné, co k tomu mohu říct. Byla to skvělá akce bez segregace, muži a ženy se setkali na jednom místě a užili si sportovní podnik."

"Já si myslím, že sport, kdekoliv a jakýkoliv, je vždy dobrou věcí a pozitivním signálem," přidal se šéf Scuderie Ferrari Mattia Binotto. "Sport je pozitivní, takto bychom to měli vidět. Měli bychom pochopit, že můžeme být něčím pozitivním, to je důležité."

"Jak jsem již mnohokrát řekl, jsme účastníci šampionátu, ale nerozhodujeme o podobě kalendáře," vysvětlil Christian Horner z Red Bullu. "Když jednou podepíšeme, máme povinnost účastnit se každého závodu. Důvěřujeme držitelům komerčních práv a řídícímu orgánu, že udělali potřebný průzkum a činí rozhodnutí správná pro tento sport. Nejsme politickou organizací a na sport by se nikdy nemělo nahlížet její optikou."

Hamilton je vegan propagující elektromobilitu, lásku a mír, ale o problémech Saúdské Arábie nic neví. Foto: Mercedes

Ochránci lidských práv ještě doufali v podporu od Lewise Hamiltona, úřadujícího šampiona, který je i známým stoupencem hnutí Black Lives Matter.

"Kdyby Lewis promluvil, hodně by to znamenalo," uvedl Felix Jakens z Amnesty International. "Pokud nejpopulárnější závodník řekne: Tato země má dlouhou historii porušování lidských práv, tak sportwashing Saúdské Arábie nebude moci být moc efektivní."

Jenže Hamilton prohlásil toto: "Moji přátelé mi řekli, že je to úchvatné místo. Nechci dělat žádná prohlášení, než budu skutečně vědět, jaká je situace. Nelson Mandela jednou řekl, že sport má sílu měnit svět k lepšímu. A myslím, že můžeme pozorovat změny k lepšímu, sport začal podporovat lidská práva, rovnost a inkluzi."

Zdroj: Motorsport, RaceFans, Wikipedie, úvodní foto: Renault