Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Verstappen to už přehání, myslí si Hamilton

Verstappen to už přehání, myslí si Hamilton

Za 28 let potkal jenom pár jezdců tohoto typu.

Lewis Hamilton obyčejně říká, že i tvrdé závodění může být dobré a férové. Sám v minulosti předváděl tvrdé závodění, dokonce v soubojích s týmovým kolegou Nikem Rosbergem a k jeho prvnímu titulu s týmem McLaren vedly i kolize s Felipem Massou. To, jak si včera počínal Max Verstappen, ale prý bylo už daleko za čarou.

Musel jsem se velmi snažit, abych si zachoval chladnou hlavu. Nebylo to jednoduché,“ řekl britský závodník po VC Saúdské Arábie. „V životě jsem už závodil s mnoha soupeři. Závodím již 28 let a potkal jsem se s množstvím různých osobností. A o pár z nich si myslím, že zacházeli příliš daleko. Tak daleko, že už nelze mluvit o respektu k pravidlům. Myslím, že všechno důležité jsem řekl svým počínáním na trati. Držel jsem se mezi dvěma bílými čarami a snad jsem všechno udělal správně.

Následovala otázka, zda tímto tedy míří přímo na soupeře v boji o titul, Maxe Verstappena.

Zachází příliš daleko, to je nad slunce jasnější. Vícekrát jsem uhnul, abych zabránil kolizi. Ale nestydím se za to. Kdo přežije, může bojovat i zítra.

Kontroverzním Hamiltonovým momentem snad bylo nepředjetí Verstappena v místě, kde si to on vybral, když měl jezdci Mercedesu vrátit neférově získanou pozici. Hamilton se odvolává na to, že ho inženýr o přikázané výměně pozic předem neinformoval. Nemluvil o tom, že jít před soupeře těsně před zatáčkou s DRS bodem a následující dlouhou hlavní rovinkou, by pro něj bylo nevýhodné.

Ta informace se ke mně ještě nedostala, tak jsem chvíli nechápal, co se to děje. Z ničeho nic zpomalil a potom trochu změnil směr jízdy. „Vymyslel na mě nějakou šílenou taktiku?“ ptal jsem se sám sebe. Zrovna mě kontaktoval můj závodní inženýr a ve stejnou chvíli on skočil na brzdu. Chybělo málo a vrazil bych do něj tak, že by to nás oba vyřadilo ze závodu. Pro něj by to bylo výhodné, pro mě ne.

Konec dobrý, všechno dobré. Foto: Mercedes

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Mercedes