Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Všichni gratulují Hamiltonovi

Všichni gratulují Hamiltonovi

Největší závodník své doby

Celá F1 v posledních dnech, přirozeně, gratuluje Lewisi Hamiltonovi. Má sedm mistrovských titulů, což se dosud podařilo pouze Michaelu Schumacherovi, ale závodů už vyhrál více než on. Statistici tedy mají jasno, je největším závodníkem historie. A jeho soupeři uznávají, že definoval celou jednu generaci pilotů.

"Řekl jsem mu, že je pro nás výjimečným zážitkem být svědky toho, jak psal historii," prohlásil Sebastian Vettel, který je se čtyřmi mistrovskými tituly druhým nejúspěšnějším jezdcem v současném poli a jehož se svého času mnozí ptali, zda si troufá dorovnat Schumacherův rekord.

"Myslím, že je největším jezdcem naší éry. Porovnávat různé etapy historie je ale těžké. Jak by bylo možné porovnat Fangia nebo Stirlinga Mosse s naší generací? To nelze. Možná bychom v té době byli k ničemu, protože bychom měli plné gatě. A možná oni by byli k ničemu v našich vozech, protože jsou mnohem rychlejší, než byly ty jejich. Kdo ví? Ale na tom nezáleží. Každá éra má svého jezdce nebo pár jezdců a Lewis je největším závodníkem naší éry," zdůraznil Vettel.

Tak nějak pochvalně se podařilo vyjádřit i Maxi Verstappenovi, jenž hlavně kvůli Hamiltonově vítězné šňůře stále nezískal titul a letos měl poslední pokus stát se nejmladším šampionem historie F1. Toto prvenství zůstává Vettelovi.

"Všichni jsme věděli, že se to blíží, ale i přesto je to neuvěřitelné," podotkl jezdec Red Bullu. "Je velmi, velmi silným jezdcem a opět to ukázal na trati. Myslím, že teď je nejlepším jezdcem F1. Z pohledu statistik určitě. Ale velké uznání patří také jeho týmu. Byli tak dominantní, že si to jednoznačně zaslouží."

Daniel Ricciardo, jenž přestupuje již do třetího týmu s nadějí, že bude schopný porazit Mercedes, poukázal na to, že Hamiltonovi tentokrát k zajištění titulu stačilo čtrnáct ze sedmnácti závodů:

"Sedmý titul. A získaný ve zkrácené sezoně, tři závody před koncem! Tomu se říká dominance! Takže gratuluji! Gratuluji asi nevystihuje všechno, ale nenapadá mě nic lepšího. Čeho dosáhl, je skutečně úžasné," uznal Australan.

Vettel gratuloval mezi prvními. Foto: Mercedes

A zticha samozřejmě nezůstal ani Toto Wolff, který se při příležitosti oslav v Turecku teprve podruhé v kariéře dostavil na pódium, aby tam přebral trofej pro vítězný tým.

"Kam ho to řadít? Právě vyrovnal Michaelův rekord v počtu získaných mistrovských titulů, takže v tomhle je na jeho úrovni. Kromě toho drží rekord v získaných pole positions i v počtu vítězství ve velkých cenách. Myslím, že po dnešku tedy už definitivně patří mezi nejlepší sportovce, jací kdy žili," uvedl.

Zdroj: Motorsport, RaceFans, úvodní foto: Mercedes