Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hamilton ví, že potřebuje nejlepší techniku

Hamilton ví, že potřebuje nejlepší techniku

Bude z něj někdy rytíř?

Lewis Hamilton po zisku sedmého titulu poskytoval rozhovory jako na běžícím pásu a ve dvou z nich prozradil něco ze své minulosti i o své budoucnosti. V prvním si zavzpomínal, jak se naučil, že bez správné techniky nelze zvítězit. Je to reakce na to, že se opět ozývá kritika, že titulů má sice mnoho, ale jejich cenu snižuje dominantní technika Mercedesu.

Bez správné techniky to nejde. Je to lekce, kterou jsem se naučil už v motokárách. První šampionát, kterého jsem se zúčastnil, vyhrál kluk s raketovými motory vylepšenými otcem Jensona Buttona. Ve srovnání s mým levným, ubohým motorem z páté ruky to byl agregát ze stíhačky. Bylo zřejmé, že s tím svým motorem ostatní děcka nikdy neporazím.

Jednou v Kimboltonu, v roce 1992 nebo 1993, když tento kluk postupoval do vyšší kategorie, nabídl motory na prodej. Otec si vzal další hypotéku na dům, aby mohl dát 2000 liber za motor. Hned v ten den jsme motor, který jsme se teprve chystali koupit, namontovali do mé motokáry a já jsem pak byl celý den rychlejší než on, vítěz šampionátu.

Samozřejmě, že potřebujete nejlepší techniku, musíte se k ní nějak dostat. Tak to bylo, a tak to zůstane. Když ji už máte, musíte s ní něco dokázat. Snad mohu říct, že já jsem s takovou technikou něco dokázal," zdůraznil Hamilton.

Jezdec si musí najít cestu k nejlepší technice a potom ho historie bude soudit podle toho, co s ní dokázal. Foto: Mercedes

Avšak zatímco se britskému jezdci hromadí mistrovské tituly, šlechtický predikát mu královna neudělila. Nejedná britská osobnost motorsportu se může pochlubit rytířským titulem, tak proč ne nejúspěšnější jezdec celé historie F1? Ten prý ale takový titul pro sebe nechce.

"Tuto otázku dostávám každý rok, ale nemám jinou odpověď, než jsem měl před rokem. Nemám k tomu moc co říct. Ale myslím si, že takovou poctu si zaslouží lidé jako můj dědeček, který bojoval ve válce, nebo Sir Captain Tom, který byl do rytířského stavu povýšen ve 100 letech. Lidé v nemocnicích, sestřičky a doktoři, kteří zachraňují životy během největší krize. Tito neopěvovaní hrdinové si to zaslouží. Já nejsem neopěvovaný hrdina," poznamenal seminásobný mistr světa.

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: Mercedes