Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Švarcman původně s vítězstvím moc nepočítal

Švarcman původně s vítězstvím moc nepočítal

Na začátku víkendu se trápil

Nedělní sprint formule 2 se stal kořistí Roberta Švarcmana. Ruský pilot po startu z prvního místa, které mu připadlo díky osmé příčce v sobotním klání, strávil celý závod na čele a připsal si na konto čtvrté letošní prvenství. Na ty přechozí dosáhl v úvodním závodě druhého podniku sezony na Red Bull Ringu, v první víkendové jízdě na Hungaroringu a při sprintu ve Spa-Francorchampsu.

V cíli pilot Premy přiznal, že na začátku tohoto víkendu v zisk vítězství příliš nevěřil: „Chvíli to trvalo. Bohužel jsme v některých z předchozích závodů neměli štěstí a abych byl upřímný, docela dost jsme se trápili i na začátku tohoto víkendu. Nebyl jsem si zcela jistý, že dokážu během tohoto víkendu vyhrát. Jsem ale velice spokojený s tím, jak tým pracoval. Vůz se dokázal zlepšit opravdu významně a to nám vlastně dnes v závodě pomohlo. Je to velmi dobrý pocit. Jsem vážně spokojený,“ řekl loňský šampion FIA F3.

Během nedělního sprintu sice Švarcman figuroval na prvním místě po celý závod, to ale neznamená, že by se jeho vedení neocitlo ani jednou v ohrožení. K takové situaci došlo na konci fáze virtuálního zpomalovacího vozu. Pilot Premy pozdě zareagoval na zelené vlajky a málem toho využil za ním jedoucí Marcus Armstrong.

„Na začátku došlo k momentům, kdy jsem nečekal, že bude zpomalovací vůz tak krátký. Sotva vyjel, hned se vrátil zpět do boxů. Zpráva o tom, že zajíždí, přišla pozdě. Bylo to trochu zvláštní, že to bylo tak rychlé. Také pneumatiky se velice rychle ochlazovaly, takže bylo velice snadné ztratit kontrolu nad vozem. Dokázal jsem ho ovládat přesně na limitu a viděl jsem, že i hoši za mnou s tím zápasí, což mi pomohlo vytvořit si nějaký náskok.

V dalších dvou nebo třech kolech jsem si nebyl jistý, zda na to mám tlačit co nejvíce, abych si vyjel náskok, nebo jestli mám být více obezřetný a starat se o pneumatiky. Nakonec jsem se zkrátka snažil nedělat chyby a jet co nejčistším způsobem. Po několik kol zůstávali (soupeři – pozn. red.) v tom samém rytmu, zůstávali za mnou a já se začal pomalu vzdalovat. Zkrátka jsem se snažil soustředit na svou jízdu, nedělat žádné chyby a dojet závod,“ dodal.

Robert Švarcman vystoupil na nejvyšší stupeň poprvé po čtvrtroce. Foto: Prema

Švarcman promluvil také o svých ambicích pro poslední podnik sezony. Ten se uskuteční za týden. Znovu se pojede v Bahrajnu, tentokrát však na takzvaném vnějším okruhu.

„Hlavní je sbírat zkušenosti, porozumět tomu, jak přesně auto funguje a to, co musíte udělat, abyste se v budoucnu vyhnuli nějakým chybám a problémům. Trať bude velice zajímavá, protože je krátká. Vypadá tak trochu jako okruh pro NASCAR, je jako ovál. Bude se hodně předjíždět a všichni budou velmi blízko u sebe. Budou to velice zajímavé závody. Jen doufám, že zvládnu kvalifikaci mnohem lépe a že dosáhnu na nějaký dobrý výsledek, abych pěkně zakončil sezonu.“

Švarcman je jedním z pětice pilotů, kteří do závěrečného závodního víkendu sezony vstoupí s nadějí na zisk titulu. Celkově je čtvrtý a na vedoucího Micka Schumachera ztrácí 46 bodů. Ve hře ale je již jen 48 bodů a jeho šance se tak pohybují spíše už jen v rovině teorie.

Zdroj a úvodní foto: FIA F2