Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Švarcmanův návrat do starých časů

Švarcmanův návrat do starých časů

Většinu prvního sprintu odjel s nefunkční vysílačkou

Čtvrtý podnik letošní sezony formule 2 v Silverstone zahájil nejlépe Robert Švarcman. Rus totiž ovládl úvodní sprint víkendu a dojel si pro svůj druhý triumf v sezoně. Tento výsledek ho v průběžném pořadí šampionátu vynesl na druhé místo, ze kterého nyní ztrácí pouze dva body na svého týmového kolegu u stáje Prema Oscara Piastriho.

Na své cestě za triumfem musel Švarcman překonat mimo jiné i potíže s vysílačkou, která mu po většinu závodu nefungovala: „Po první fázi zpomalovacího vozu jsem měl potíže s vysílačkou, takže jsem vůbec nemohl komunikovat se svým inženýrem. Začalo v ní praskat, tak jsem ji musel vypnout. Po většinu závodu jsem ji tedy neměl k dispozici. Bylo to jako za starých časů v sedmdesátých letech, kdy jste žádnou vysílačku neměli a byli jste pouze vy a auto. Bylo to docela super,“ prozradil Švarcman na pozávodní tiskové konferenci.

O svém vítězství rozhodl ruský pilot hned v úvodních metrech závodu. Po startu se totiž byl schopen prodrat ze čtvrtého místa až na první a to poté už byl schopen držet. I o svém vydařeném vstupu do závodu se na tiskové konferenci rozpovídal.

„Když jsem se rozjel, zaregistroval jsem, že Jüriho (Jüri Vips, startoval druhý – pozn. red.) start byl o něco pomalejší, takže jsem šel na vnitřek. Myslím, že Christian (Lundgaard, startoval z prvního místa – pozn. red.) jel někam doleva, takže jsem očekával, že předjedu Jüriho a pak budu bojovat s Christianem. Pak jsem se ale podíval doleva a tam nikdo nebyl. Do první zatáčky jsem tedy najížděl jako první a říkal jsem si, že to byl dobrý start. Pak už bylo třeba na to jenom tlačit,“ uvedl.

Robert Švarcman mohl v cíli prvního sprintu slavit. Foto: Ferrari Driver Academy

 

Do druhého sprintu se bude startovat podle výsledků úvodního sprintového klání. První desítka ale vyrazí v obráceném pořadí. To znamená, že Švarcmanovi bude patřit desáté místo. Z první příčky odstartuje Richard Verschoor před druhým Marcusem Armstrongem a třetím Danem Ticktumem.

Zdroj a úvodní foto: FIA Formula 2