Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hamilton byl korunován na dálku

Hamilton byl korunován na dálku

Nejlepší nováček nejezdil F1

Předávání cen FIA se tento rok kvůli pandemii nemoci Covid-19 uskutečnilo pouze ve virtuálním prostoru.

Nic to však nemění na faktu, že Lewis Hamilton je již korunovaným sedminásobným šampiónem. Ze 17 závodů sezony 2020 jeden vynechal kvůli onemocnění na Covid-19, přesto zvítězil jedenáctkrát a titul získal s náskokem 124 bodů před týmovým kolegou, Valtterim Bottasem. Cena za třetí místo doputovala k Maxi Verstappenovi z týmu Red Bull. Šampion si svou cenu převzal před továrnou stáje Mercedes v anglickém městě Brackley, Bottas a Verstappen se dostavili do sídla Monackého autoklubu.

Toto Wolff, jako šéf týmu Mercedes, převzal Pohár konstruktérů. Cenu Osobnost roku, udělovanou hlasováním akreditovaných žurnalistů jednomu jezdci v šampionátech pod patronátem FIA, také získal Lewis Hamilton. Této pocty se mu dostalo již potřetí. Cenu Akce roku dostal Kimi Räikkönen za své první kolo ve Velké ceně Portugalska, na jehož konci se ocitl na sedmém místě průběžného pořadí, vysoko nad možnostmi vozu.

Cenu nováček roku nezískal závodník F1. Tedy ano, ale budoucí. Juki Cunoda, 20letý Japonec, byl oceněn za svůj premiérový rok ve formuli 2. V prestižním šampionátu obsadil třetí místo a zaslouženě mu příští rok bude patřit kokpit v jednom z vozů týmu AlphaTauri. V roce 2018 přitom ještě znal pouze omezenou konkurenci v japonském šampionátu F4. Nutno podotknout, že kromě příležitostných náhradníků Jacka Aitkena a Pietra Fittipaldiho byl jediným nováčkem v letošním poli F1 Nicholas Latifi.

Speciální ocenění prezidenta FIA dostala posádka záchranného vozidla F1, Dr. Ian Roberts a Alan van der Merwe, a spolu s nimi celý záchranný tým Velké ceny Bahrajnu, za zásah po havárii Romaina Grosjeana. Prezident FIA Jean Todt udělil speciální ocenění i dvěma sedminásobným šampiónům Lewisi Hamiltonovi a Michaelu Schumacherovi. Za Schumachera přišla poděkovat jeho manželka Corinna.

Todt ocenil úspěchy a přínos obou sedminásobných mistrů světa. Foto: FIA

Zdroj: MotorsportWeek, úvodní foto: FIA