Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Bottas se zúčastnil Arctic Lapland Rallye

Bottas se zúčastnil Arctic Lapland Rallye

Skončil šestý

V posledních dvou letech jsme mohli být svědky toho, že si Valtteri Bottas odskočil na rallyeovou scénu a ve svém rodném Finsku se zúčastnil soutěže Arctic Lapland Rallye. Výjimkou nebyl ani letošní rok. Vicemistr světa formule 1 z let 2019 a 2020 nastoupil za stáj Nolla Motorsport s vozem Citroën DS3 WRC. Stejně jako v předchozích dvou ročnících Bottase navigoval zkušený Timo Rautiainen. Ten během své kariéry dosáhl mimo jiné i na dva tituly rallyeového mistra světa, které získal v letech 2000 a 2002 jako spolujezdec svého švagra Marcuse Grönholma.

Při svém prvním startu v roce 2019 se Bottas umístil celkově pátý, tehdy ještě s vozem Ford Fiesta WRC. Loni, kdy již nastoupil s Citroënem DS3 WRC, z toho byla devátá příčka. A letos Bottas zaostal jen o jedno místo za svým výsledkem ze svého premiérového vystoupení – skončil šestý. Současně obsadil v hodnocení třídy LK6 třetí místo ze čtyř účastníků.

Valtteri Bottas a Timo Rautiainen obsadili v letošním ročníku Arctic Lapland Rallye šesté místo. Foto: Arctic Lapland Rallye

 

Bottas ale nebyl o víkendu v Arctic Lapland Rallye jediným jezdcem, který mohl u fanoušků formule 1 vzbuzovat pozornost. Tím druhým byl Justus Räikkönen, synovec Kimiho Räikkönena. Pro něj se jednalo o druhý rallyeový start. Nastoupil s vozem Ford Fiesta 1.6 a celkově skončil na 79. místě. Ve třídě LK22 ho ale mohla těšit druhá příčka, na kterou dosáhl v konkurenci dalších pěti závodníků.

Justus Räikkönen (vpravo) a jeho spolujezdec Mika Rönnberg v cíli Arctic Lapland Rallye. Foto: Ice One Racing

 

Za zmínku stojí mimo jiné i účast Juha Hänninena (v minulosti vybojoval za volantem Škody titul mistra Evropy nebo šampiona IRC, na kontě má i jedno pódium ve WRC s Toyotou), Olivera Solberga (loňský vicemistr Evropy, syn šampiona WRC z roku 2003 Pettera Solberga) nebo Niclase Grönholma (syn již zmíněného Marcuse Grönholma, loni celkově čtvrtý ve světovém šampionátu v rallyekrosu). Hänninen se stal celkovým vítězem soutěže a zároveň vyhrál třídu LK6. Solberg skončil v absolutní klasifikaci třetí a zároveň druhý v LK2. Grönholm obsadil celkové 10. místo a 6. příčku ve třídě SM1.

Celkové výsledky Arctic Lapland Rallye 2021: 1. Juho Hänninen – Miika Teiskonen (Finsko – Finsko, Toyota Yaris WRC) 1:43:27,4, 2. Teemu Asunmaa – Marko Salminen (Finsko – Finsko, Škoda Fabia Rally2 evo) +2:29,2, 3. Oliver Solberg – Aaron Johnston (Švédsko – Irsko, Hyundai i20 R5) +2:30,1… 6. Valtteri Bottas – Timo Rautiainen (Finsko – Finsko, Nolla Motorsport, Citroën DS3 WRC) +3:48,3, 79. Justus Räikkönen – Mika Rönnberg (Finsko – Finsko, Ford Fiesta 1.6) +48:38,7.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Arctic Lapland Rally