Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Bottas vyloučen z kvalifikace

Bottas vyloučen z kvalifikace

Neměl dostatečný vzorek paliva

Pro Valtteriho Bottase začne Velká cena Velké Británie z posledního 20. místa. Pilot stáje Alfa Romeo byl totiž z kvalifikace vyloučen. Důvodem bylo, že se v jeho voze při kontrole u technických komisařů nenacházel povinný jeden litr paliva ke kontrole.

Původně měl Bottas na Silverstone odstartovat jako patnáctý. V sobotní kvalifikaci totiž zvládl postoupit z 11. pozice do druhé části. V ní už ovšem nevyjel. Na konci prvního segmentu totiž svůj vůz odstavil poté, co začal ztrácet výkon. Jak se později ukázalo, na vině byly problémy s palivem. Ty poté nepřímo vyústily v Bottasovo vyloučení.

„Tento problém bohužel znamenal, že jsme nebyli schopni odevzdat dostatečný palivový vzorek komisařům. Kvůli tomu byl Valtteri vyloučen. Je to škoda, protože odvedl skvělou práci. Mrzí nás, že byly jeho šance na dobrý kvalifikační výsledek vážně poznamenány,“ litoval šéf stáje Alessandro Alunni Bravi.

Valtteri Bottas bude v neděli stát na posledním místě startovního roštu. Foto: Alfa Romeo


Bottase mrzel špatný konec kvalifikace i proto, že cítil potenciál na zisk dobrého umístění. Alfa Romeo totiž tento víkend nasazuje řadu úprav včetně vylepšení podlahy, nového zadního zavěšení nebo difuzoru a Bottas si jízdu s upraveným monopostem pochvaloval.

„V sobotu jsem měl z auta lepší pocit než v pátek a ve srovnání s předchozími podniky tu máme o něco lepší tempo,“ myslí si Fin.

Bottasova diskvalifikace je dobrou zprávou pro Sergia Péreze, Jukiho Cunodu, Čoua Kuan-jüa, Nycka de Vriese a Kevina Magnussena. Všichni z této pětice se totiž posunou o jedno místo nahoru.

Zdroj: Motorsport, F1, FORMULE.cz, úvodní foto: Alfa Romeo