Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

McLaren si bude juniory nadále dobře vybírat

McLaren si bude juniory nadále dobře vybírat

Kvalita před kvantitou, ale momentálně nic.

V zimě si nejen závodní jezdci vyměňují pozice, ale upravují se i soupisky juniorských programů. Program McLarenu patří k nejštíhlejším a tým avizuje, že na tom nic nehodlá měnit. Skrze McLaren Young Driver Programme se do F1 dostali Lewis Hamilton i Lando Norris, ale aktuálně je zcela prázdný.

"Máme vlastní filozofii," vysvětlil Zak Brown. „Nechceme, aby se i nám stalo, že budeme mít příliš mnoho mladých jezdců, kteří si pak budou hledat místa v jiných týmech, protože my pro ně nebudeme mít žádné."

Mercedes Junior Team má na svém seznamu stále i George Russella závodícího za Williams, na rozdíl od Estebana Ocona závodícího za Alpine. Jinak je ale na tom ze čtyř jezdců v nižších sériích nejlépe Dán Frederik Vesti, kterého čeká druhý rok v šampionátu F3. Mělo se za to, že Vesti je zcela novou akvizicí Mercedesu, jezdec však prozradil, že neoficiální podporu mimo programu má již déle než rok.

Opačnou strategii než McLaren dlouhodobě razí Red Bull Junior Team, tedy líheň talentů, z níž pocházejí Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo, Carlos Sainz, Max Verstappen, Pierre Gasly i Juki Cunoda. Tento rok bude podporovat až šest závodníků v prestižních šampionátech F2 a F3. Další tři závodníky Red Bull podpoří mimo tohoto programu, přičemž mezi nimi je i 13letá britská motokárová hvězda Arvid Lindblad. Ve F2 jeho barvy povezou Ind Jehan Daruvala, Estonec Jüri Vips i novozélandský nováček Liam Lawson.

Juniorský program Renaultu se přejmenoval na Alpine Academy a takové do F2 nasadí tři jezdce najednou a další dva do F3. Se svými loňskými týmy pokračují Dán Christian Lundgaard a Číňan Guanju Žou, doplní je Australan Oscar Piastri, úřadující šampion F3. Ve F1 však letos nebude závodit ani jeden jezdec, který by se do F1 dostal s pomocí tohoto programu. Posledním byl Romain Grosjean.

Ferrari Driver Academy do F1 přivedla Charlese Leclerka, Antonia Giovinazziho, Sergia Péreze, pobyl v ní i Lance Stroll a příští týden čeká premiéra Micka Schumachera. Ve F2 ponechala Rusa Roberta Shwartzmana a Novozélanďana Marcusa Armstronga. Celkově podporuje osm závodníků.

Program pro mladé jezdce mají i dva menší týmy. Sauber Junior Team provázaný s týmem Alfa Romeo bude ve F2 reprezentovat pouze 17letý Francouz Théo Pourchaire. Kromě toho podporuje sedm motokárových závodníků a jednoho jezdce F4. Williams Driver Academy má čtyři členy, přičemž Brit Dan Ticktum a Izraelec Roy Nissany mají zajištěná místa ve F2. Ze současných jezdců do F1 dopomohl Valtterimu Bottasovi a také Nicholasi Latifimu.

Juniorka McLarenu je miniaturní, ale F1 dala sedminásobného šampiona. Foto: Mercedes

Ze 20 jezdců, kteří se postaví na start VC Bahrajnu 2021 jsme vlastně nezmínili pouze tři. Nikitu Mazepina, kterému v roce 2019 (nejspíš za peníze jeho otce) pomáhal Mercedes a nechával ho testovat ve svém voze, dále Fernanda Alonsa, kterého manažerem byl Flavio Briatore, šéf týmu Renault, takže bychom ho mohli přiřadit k jeho juniorce, a nakonec veterána Kimiho Räikkönena, který se snad jako jediný opravdu zjevil jako blesk z čistého nebe. Tady je vidět, jak je pro mladého jezdce v současnosti důležité dostat se do jednoho z těchto juniorských programů.

Zdroj: Motorsport, RaceFans, MotorsportWeek, úvodní foto: McLaren