Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

De la Rosa odhalil Hamiltonův potenciál brzy

De la Rosa odhalil Hamiltonův potenciál brzy

Stačily dvě jízdy

V roce 2006 McLaren zvažoval, s jakou jezdeckou sestavou vyrukovat do nadcházejícího ročníku. Jedna ze sedaček sice byla s velkým předstihem obsazena Fernandem Alonsem, v případě jeho týmového kolegy již ale o tak jednoznačnou situaci nešlo. Kandidáti na toto místo byli dva – Alonsův krajan Pedro de la Rosa, který v inkriminované sezoně absolvoval jakožto náhrada za Juana Pabla Montoyu posledních osm velkých cen, a jakýsi mladík jménem Lewis Hamilton. Přednost nakonec dostal Brit.

De la Rosa nyní zavzpomínal na test v Silverstone, kterého se v září onoho roku společně s tehdejším čerstvým šampionem GP2 (dnes F2) zúčastnil. Při prvním nasazení na závodní dráze sice na něj nynější šestinásobný šampion žádný výrazný dojem neudělal, pak ale přišly druhé jízdy a názor rodáka z Barcelony se od základu změnil.

„Testovali jsme tam se dvěma vozy. Šlo o jeho první zkušenost s formulí 1. Absolvoval úvodní jízdy a hodně ztrácel. Vzpomínám, jak jsme se společně s mým tehdejším závodním inženýrem Philipem Prewem koukali na data. Philip mi říkal, že se bude muset výrazně zlepšit. Půjde o dlouhou cestu, ale bude dobrý, jen mu musíme poskytnout čas. Ano, ano, pomyslel jsem si,“ říká držitel jednoho pódiového umístění ve F1.

"Pak jsem ale absolvoval další jízdu, vrátil se zpět, pohlédl na časy a viděl jsem, že byl Lewis nejrychlejší. Na druhý pokus! Zeptal jsem se, co se stalo. Řekli mi, že dostal nové pneumatiky. Podíval jsem se na data a viděl, že v sekci zatáček Copse, Becketts a Maggots byl opravdu rychlý. Tehdy jsem si uvědomil potenciál Lewise Hamiltona. Několik sekund jsem se jen koukal na data a pochopil, že máme vážný problém.“

Na De la Rosu udělal Hamilton dojem okamžitě. Foto: Mercedes

Hořkost ale kvůli skutečnosti, že se tým tehdy rozhodl namísto něj pro Hamiltona, De la Rosa nepociťuje. Kdyby byl tehdy šéfem on, rozhodl by se stejně.

„Ve svém životě jsem viděl spoustu jezdců. Během kariéry jsem se setkal s velmi dobrými piloty a cítím se tím být poctěn. Když jsem ale viděl Lewise, pomyslel jsem si, že jde o něco mimořádného. Když skončila sezona, věděl jsem, že Lewis bude sedět v závodním voze a že Fernando již podepsal smlouvu. A jsem rád. Říkal jsem si totiž, že pokud bych byl v kůži Rona (Dennise) nebo Martina Whitmarshe, učinil bych to samé rozhodnutí. Neboť Lewis je neuvěřitelně rychlý a Fernando ohromný, jak všichni víme,“ dodal Španěl.

Při snaze získat sedačku u McLarenu pro sezonu 2007 sice španělský jezdec úspěšný nebyl, v dalších letech ale do velkých cen ještě zasáhl. Zatímco v období 2010 a 2011 jsme jej mohli vidět závodit u Sauberu, roku 2012 hájil barvy HRT.

zdroj: FORMULE.cz