Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Vettel je tajným včelařem

Vettel je tajným včelařem

S ochranou životního prostředí to myslí vážně.

Sebastian Vettel všem ukázal, že životní prostředí nestačí podporovat slovně, je třeba jít příkladem. Ačkoli, čtyřnásobný šampion to možná ani vůbec neměl v plánu. Na včelařství se dal loni, tajně, když se kvůli propuknutí pandemie nezávodilo ani se nedalo cestovat.

Německý závodník není typickou hvězdou F1 a v uplynulých letech často působil jako protiklad Lewise Hamiltona. Po zisku dalšího titulu se kupříkladu zpravidla nejvíce těšil na dovolenou, kterou stráví doma, jelikož si výborně odpočine třeba i při sekání trávníku. Také si nikdy nezaložil účet na sociální síti, s lidmi raději mluví, než se s nimi fotí a jeho oblíbeným způsobem komunikace na dálku jsou ručně psané dopisy. Včelařství do toho vlastně docela dobře zapadá.

Teprve nyní se dozvídáme, že Vettel se loni během nuceného předsezonního volna bez fanfár prostě přihlásil na stáž na ekofarmě, aby se více dozvěděl o zodpovědném způsobu produkce potravin. Možná bychom se o tom ani nikdy nedozvěděli, kdyby nepřijal nabídku stát se ambasadorem projektu Bio Bienen Apfel, který poukazuje na důležitost včel v ekosystému.

"Nakolik jsem měl na začátku minulého roku více volného času, než bylo v plánu, zeptal jsem se sám sebe, jak s tím časem naložím a co by mě bavilo. A téma agrikultury a farmaření je mi blízké," prozradil Vettel. "Formule 1 a ochrana životního prostředí mají jedno společné. Kdo chce být připraven na výzvy budoucnosti, musí mít kuráž vykročit vstříc novým horizontům. Podporuji Bio Bienen Apfel, protože věřím, že každý může přispět svým dílem. A včely potřebují pomoc."

Vettel loni na jaře místo rámusu motorů poslouchal bzukot včel. Foto: Aston Martin

Vettel se k ekofarmaření nejspíš dostal přes bioprodukty a zdravou výživu, která je pro vrcholové sportovce důležitá.

"Není zelenina jako zelenina a ne všechny jablka mají stejnou nutriční hodnotu. Jsem rád, že jsem měl loni možnost naučit se nové věci v praxi a popovídat si s lidmi, kteří se těmto věcem věnují každý den. Byla to velmi zajímavá zkušenost."

Vettela v zeleném voze Aston Martin snadno rozeznáte od týmového kolegy díky růžové přilbě, jelikož ho sponzoruje vodárenská společnost BWT, které pomáhá s projektem podpory dostupnosti zdravé pitné vody přímo z vodovodních kohoutků, díky čemuž by měla klesnout spotřeba platových lahví.

Zdroj: f1i