Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Proč zelený Vettel pořád závodí?

Proč zelený Vettel pořád závodí?

Kdyby nelétal, snížil by emise.

Sebastian Vettel je již léta známým propagátorem péče o životní prostředí a boje proti klimatickým změnám. Stal se z něj vášnivý včelař, podporuje elektromobilitu a před volbami do německého Bundestagu si vysloužil i vlnu kritiky, když otevřeně podpořil Zelené. Stále je však závodníkem F1, který létá kolem celého světa a Vettel létá spolu s ní. Jeho uhlíková stopa je tedy násobně větší než uhlíková stopa průměrného fanouška.

To je tak trochu pravda,“ řekl čtyřnásobný šampion, když se ho v televizi BBC zeptali, jestli to z něj nedělá pokrytce. „Máte právo smát se, sám si denně kladu stejnou otázku. Nejsem svatý. Prostě nekašlu na budoucnost, proto se zajímám o věci jako zdroje energie a řešení, které již existují. Tady v Británii například máte zlatý důl, ohromný potenciál větrné energie. Každá země má výhody a nevýhody. Rakušané například mají Alpy a vodu, kterou mohou pumpovat nahoru (přes den, za pomoci solární energie, pozn. red.), uskladnit a zase vypouštět (v noci, když solární panely neprodukují, pozn. red.).

Ale máte pravdu. Jednoho času jsem si kladl otázku, jestli je správné, abych závodil ve F1 a létal po světě. Ale některé věci prostě jsou v mé moci a jiné neovlivním. Miluji ježdění, je to moje láska. Vždy se těším, když nastupuji do vozu. Ale je správné, že to dělám? Není to plýtvání zdroji? Druhou stranou mince je, že zprostředkováváme lidem zábavu.

Když byl Covid, byli jsme jedním z prvních sportů, který se vrátil do televize. Lidé se tehdy mohli doma zbláznit od nudy. Neříkám, že celý svět je na nás závislý, ale lidé potřebují zábavu, sport, kulturu... Jinak by se svět asi zbláznil. A my jsme byli jedni z prvních, kdo se vrátili do práce. Takže pokračuji a zároveň hledám možnosti, jak dělat věci lépe. Když můžu letět nebo jet autem, tak jedu autem. Pokud není alternativa, tak prostě není alternativa.

Vettel je zelený, v rámci možností závodníka F1. Foto: Aston Martin

Zdroj: Racer, úvodní foto: Aston Martin