Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

F1 ukázala monopost pro sezonu 2022

F1 ukázala monopost pro sezonu 2022

Silverstone vidělo model v životní velikosti.

Formule 1 využila velkou mediální pozornost, které se jí dostává ve Spojeném království a na okruhu Silverstone představila "prototyp" vozu sezony 2022. Spíše ale můžeme mluvit o maketě, která samozřejmě nebyla osazena pohonnou jednotkou a dalšími vnitřnostmi, ale její karoserie vyhovuje všem novým technickým předpisům, a to v reálné velikosti.

Hlavní myšlenkou konceptu je, že kombinace jednodušších křídel a přísavného efektu se postará o rychlost hodnou vozu F1 a zároveň umožní jízdu v těsnějším závěsu než současné vozy, které jsou přecitlivělé na turbulence. Očekávaným výsledkem je více těsných soubojů. Do očí udeří úplně jinak tvarované přední a zadní přítlačné křídlo, než jsme zvyklí vídat ve velkých cenách F1, ale všimnout si je třeba i prvky aerodynamiky zabraňující vzniku vzdušných vírů od 18palcových pneumatik. Ta největší novinka, dva tunely souběžně vedoucí podlahou zepředu dozadu, díky kterým bude mít vůz přísavný efekt, zůstaly skryty.

"Změny nejsou dělány pouze s cílem zlepšit vizuál. FIA a Formule 1 roky spolupracují na aerodynamických řešeních. Vše bylo tvarováno za účelem zlepšení proudění vzduchu a skrz to i závodění samotného," řekl Nikolas Tombazis, jenž byl v 90. letech a na přelomu tisíciletí vysoce ceněným aerodynamikem týmů Benetton, McLaren a Ferrari a od roku 2018 je u FIA technickým šéfem pro soutěže monopostů.

Podle simulací současný vůz ztrácí kolem 35 % přítlaku, když je tři délky za jiným vozem a až 47 % když je jednu délku za ním. S předjížděním tak jezdcům musí nutně pomáhat dlouhé úseky DRS. V roce 2022 má vůz ve vzdálenosti tří délek ztrácet pouze 4 % přítlaku a 18 % při jízdě o jednu délku za ním. Negativem roku 2022 může být fakt, že při velké změně technických pravidel obvykle vzniknou velké rozdíly mezi vozy. Někdo najde skulinku v pravidlech, jiný při vývoji zabloudí zcela nesprávným směrem, což krátkodobě sníží počet těsných soubojů. FIA a F1 o tom vědí, ale berou to jako nutné zlo.

Přibližně takto mají vypadat monoposty sezony 2022. Foto: Formula 1

"Nemyslím si, že skutečné vozy budou v něčem zvlášť odlišné od tohoto. Pravidla jsou hodně striktní," řekl dvojnásobný mistr světa, Fernando Alonso.

"Přední křídlo se mi moc nelíbí, ale pravděpodobně uvidíme odlišná řešení," míní Alonsův krajan, Carlos Sainz z týmu Ferrari.

Zdroj: Motorsport, Racer, úvodní foto: Formula 1