Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Nové vozy jsou pomalejší

Nové vozy jsou pomalejší

Jezdci mají v simulátorech divné pocity.

Občas zapomínáme, že v aktuální generaci jsou vozy technologicky nejpokročilejší, generují ohromnou přítlačnou sílu směrem k vozovce, jsou osazeny silnými motory s turbem a dalším výkonem poskytovaným hybridními systémy, a přestože mají své mouchy, jsou schopné lámat rekordy na každém okruhu.

A to je něco, co už letos zřejmě končí. Příští rok se na okruhy dostane nová generace vozů s menšími přítlačnými křídly, závislá na přísavném efektu podlahy, s větším procentem biopaliva v nádržích a opět o něco vyšší hmotností. V budoucnu mohou být ztráty vymazány, ale simulátor týmu Red Bull, jakož i ostatní, předpovídají zpomalení.

Není to vůbec špatné, vypadá být o trochu pomalejší,“ řekl Max Verstappen o virtuálním modelu nového vozu jeho týmu, se kterým se pracuje v jezdeckém simulátoru. „Ale stejně potřebujeme nejprve dostat vůz na trať a pak upřesnit vstupy do simulátoru. Aktuálně jsou to všechno spíše odhady, takže tomu nevěnuji moc pozornosti.

Sergio Pérez mluvil o tom, že jezdcům se ještě může za současnými vozy stýskat a vozům závislým na přísavném efektu, který se kupříkladu ztratí při průjezdu vysokého obrubníku, bude třeba přizpůsobit jezdecký styl.

"V simulátoru jsem ho testoval pouze párkrát a realitu stejně uvidíme až během skutečných testů," řekl Mexičan. „Ale je jasné, že to bude úplně jiný vůz než současné. Takový vůz, jaké jsou na trati teď, už asi nikdy neuvidíme. A jsou to nejlepší vozy, jaké kdy F1 měla. Takže v porovnání s těmito vozy budeme asi mít z čehokoli nového špatný, divný pocit. Ale doufám, že zároveň přinesou více zábavy.

Nová generace vozů bude značně odlišná pro diváka i pro jezdce a minimálně v roce 2022 i o něco pomalejší. Foto: Formula 1

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Red Bull