Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Vzpomínáte si na zelenáče Hornera?

Vzpomínáte si na zelenáče Hornera?

Svým příchodem rozbrečel sekretářku.

Není těžké vypočítat, že Christian Horner je šéfem týmu Red Bull již téměř 17 let. Výrobce energetických nápojů totiž svůj tým nasazuje do velkých cen od roku 2005 a tohle je i jeho sedmnáctá sezona. V roce 2005 měl za sebou Christian Edward Johnston Horner závodníckou kariéru, velké úspěchy v pozici šéfa a majitele týmu Arden ve F3000 a neúspěšný pokus o odkoupení týmu Jordan Grand Prix, ale přesto se stal nejmladším šéfem týmu v historii F1, což skvěle zapadalo do image Red Bullu jako nápoje mladých. Zkušené osazenstvo bývalého týmu Jaguar v něm vidělo prostě jen zelenáče dosazeného novým rakouským majitelem, jak to teď on sám prozradil.

"Nechali nastoupit celou fabriku a lidem prostě oznámili, že jejich šéf dostal padáka a ta-dá, seznamte se s Christianem Hornerem," vzpomíná dnes již 47letý Brit. "Stál jsem tam v šoku a prohlížel si tváře, ve kterých bylo napsána otázka: "To jako tenhle zelenáč?"

Šel jsem rovnou do kanceláře a našel jsem tam sekretářku v slzách, protože jí bylo líto, že jí zrovna vyhodili šéfa. Na mém stole ještě ležel jemu adresovaný vánoční pohled i napůl dopitý šálek kávy. Zaměstnancům se to nelíbilo. Úderem páté hodiny zůstala továrna prázdná, což byla nejspíš forma protestu. Jako první úkol jsem si dal poznat tým. Jeho lidi, silná a slabá místa. Prvního půl roku jsem vlastně skoro nic jiného ani nedělal."

Pro srovnání, v čele Scuderie Ferrari se od roku 2005 vystřídali Jean Todt, Stefano Domenicali, Marco Mattiacci, Maurizio Arrivabene a Mattia Binotto.

Dovedete si představit sebe jako 31letého šéfa týmu F1? Foto: Red Bull

Zdroj: High Performance podcast, úvodní foto: Red Bull