Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Vettel a Alonso jsou už kámoši

Vettel a Alonso jsou už kámoši

Z jejich soupeření se stala velká zábava.

Sebastian Vettel a Fernando Alonso mají za sebou méně kamarádské období. Alonso závodil za Ferrari, když Vettel získával tituly s Red Bullem. To bylo období, kdy Alonso například prohlásil, že větší výzvou je porazit Adriana Neweyho, technického ředitele Red Bullu, než samotného Vettela. Později německý závodník Španěla nahradil v kokpitu červeného vozu. Čas je však velkým léčitelem. Dnes už za Ferrari nezávodí ani jeden z nich a společná historie je pouze kořením jejich bojů ve středu pole.

"Rád proti němu závodím," řekl Vettel o Alonsovi v rozhovoru pro španělské noviny Marca. "V prvním letošním závodě, prvním od Fernandova odchodu, jsme hned měli souboj kolo na kolo. Kdybyste mohli vidět skrz přilbu, viděli byste, jak se v kokpitu culím. Za posledního půlroku jsme měli pár soubojů a těším se na další. Souboj s Alonsem je vždy zábava."

Dnes se již oba počítají ke staré gardě, ale Alonso je o šest let starší a v době jeho soubojů s Michaelem Schumacherem Vettel ještě závodil v juniorských sériích.

"Dosud si pamatuji VC Maďarska 2003, přestože jsem ji pouze viděl v telce. Už tehdy nepochybně patřil k nejtalentovanějším závodníkům a s přibývajícími zkušenostmi se z něj stal jeden z největších sportovců na světě. Alonso dokázal něco, co jsem v té době pokládal za nemožné. Porazil Schumachera!

Když jsem dospíval byl Michael prostě nejlepší, nezpochybnitelné číslo jedna a zdálo se nemožné porazit ho. Ale Fernando ho dokázal porážet. Na to se nikdy nezapomene. Samozřejmě, má za sebou dlouhou kariéru v mnoha vozech. Je super, když se na trati potkáte s někým jako on a můžete s ním závodit."

"Respekt je vzájemný," doplnil Alonso. "Měli jsme i tvrdé souboje, bojovali jsme o mistrovské tituly. Nakonec vždy vyhrál Seb, od roku 2010 do 2013, ale to na vzájemném respektu nic nezměnilo. Mnoho lidí vidí pouze to, co se stane v neděli, ale na trati jsme spolu i v sobotu a v pátek. Je pro mě velkým privilegiem být na trati s jezdcem jako on."

Alonso a Vettel se po letech potkávají ve středu pole a náramně je to baví. Foto: Alpine

Zdroj: Marca, úvodní foto: Aston Martin