Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Albon dluží Russellovi pivo

Albon dluží Russellovi pivo

Williams možná naváže spolupráci s Red Bullem.

V posledních dnech se objevilo pár zajímavých drobků, které zůstaly po oznámení Alexandra Albona na místo závodního jezdce Williamsu v roce 2022. Jedním takovým je, že za svého kamaráda se u představenstva Williamsu přimluvil odcházející George Russell.

"George je kámoš," řekl médiím Albon. "Téměř by se dalo říct, že mě podpořil až příliš. Když jsem mluvil s představenstvem, zaznělo i něco ve stylu: "Víš, nemůžeme brát Georgův názor docela vážně, protože o tobě mluvil až moc v superlativech." Bylo to i vtipné. Už jsem mu řekl, že mu dlužím pár piv."

"Jsem přešťastný, že se Alex vrátí do F1. On si místo mezi námi prostě zaslouží," potvrdil Russell. "Podle mě je jedním z nejlepších, a to i přesto, že u Red Bullu mu to moc nevyšlo. Williams pro něj bude tím správným místem, kde rozvine svoje schopnosti. Já jsem to dělal poslední tři roky. Jsem si jist, že Alex a Williams budou úspěšnou kombinací."

Pouze před dvěma lety přitom mohl Russell Albonovi pouze závidět, že může závodit ve špičkovém voze. Thajec ale možná opravdu potřebuje pouze více času mimo světel reflektorů. Slovně jeho návrat podpořil i jeho bývalý týmový kolega, Max Verstappen.

"Je to skvělý kluk, pracant a místo ve F1 si rozhodně zaslouží," řekl Nizozemec. "Má obrovský talent, takže nepochybuji, že bude rychlý a bude mít dobré výsledky. Všichni víme, že rychlost mu nechybí, tu předvedl už v motokárách. Méně stresující prostředí mu prospěje. Nepochybuji, že bude mít úspěchy."

Než se na konci roku 2018 Albona ujala juniorka Red Bullu, měl namířeno do Formuli E a letos závodí v DTM. Pokud by se ale nemohl vrátit do F1, pravděpodobně by ho čekala budoucnost za oceánem.

"Ano, skutečně jsem to takto plánoval. A kromě F1 jsem uvažoval také o FE. Můžete snít o F1, ale potřebujete mít plán B. Mým plánem B byly tyto dvě série, ale IndyCar mě lákala více než FE. Byl jsem v Indianapolisu jako divák a líbilo se mi to. Také jsem mluvil s Romainem (Grosjeanem), a ten byl nadšený. Ale prioritou samozřejmě bylo vrátit se do F1. Ono je to tak, že v ostatních sériích se o těchto věcech rozhoduje na konci roku, takže jsem měl čas."

Albon už byl téměř připravený přestěhovat se do USA. Foto: Red Bull

Příchod jezdce Red Bullu do týmu, který používá pohonné jednotky Mercedesu, znepokojil šéfa týmu Mercedes natolik, že Albon musel na rok oficiálně přerušit kontakty s Red Bullem, aby o tuto šanci náhodou nepřišel.

"Vždy jsme respektovali právo Williamsu vybrat si své jezdce. A ve smlouvě nemáme zakotvenou žádnou možnost blokovat takové rozhodnutí," řekl Toto Wolff. "Ale Williams ví, že potřebujeme chránit své duševní vlastnictví. Alex nyní v podstatě bude 12 měsíců výhradně jezdcem Williamsu, bez napojení na Red Bull."

Williams nepopřel, že příští rok by se mohlo na jeho vozech objevit logo výrobce energetických nápojů Red Bull by tak oklikou svého jezdce přece jen podpořil. Do budoucna se spekuluje o možnosti rozšíření spolupráce. Red Bull bude od příštího roku výrobcem vlastní pohonné jednotky, kterou budou používat jeho dva týmy Red Bull Racing a Scuderia AlphaTauri. Mohlo by být výhodné najít si ještě jednoho zákazníka, ale Williams má s Mercedesem smlouvu do roku 2025 a ani Red Bull není na takový krok připravený.

"Naše hala na výrobu motorů ještě ani neexistuje. Zrovna ji stavíme a začít vyrábět motory pro naši vlastní potřebu bude obrovskou výzvou. Ale co se vzdálenější budoucnosti týče, nikdy neříkej nikdy," vysvětlil šéf týmu Red Bull, Christian Horner.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Toro Rosso