Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Williams zabojuje o 9 milionů dolarů

Williams zabojuje o 9 milionů dolarů

Dnes se udělí poslední body sezony.

Dnes je na programu poslední závod sezony 2023 a velká většina týmů ještě neví s jistotou, kterou příčku Poháru konstruktérů obsadí. Například boj o sedmé místo, ve kterém je Williams o 7 bodů před AlphaTauri, se nemusí zdát fanouškovi zajímavý, ale podle insiderů je to boj o zhruba 9 milionů amerických dolarů. Podíl sedmého týmu na společných příjmech sportu je 8.7 procenta, osmého 7.8 procenta. A podle odhadů se bude dělit zhruba miliarda dolarů, takže odhadovaný poměr je 87:78 milionem dolarů.

Peníze jsou důležité,“ přiznal Alexander Albon. „Můžeme tvrdit, že nás nezajímají, ale jsme závodníci, celý tým je sestavený ze soutěživých lidí a každý nás chce vidět co nejvýše. Není hezké být v boxové uličce tak daleko vzadu. I posun o jedno místo může být důležitý.

Williams přitom zastavil vývoj letošního vozu poměrně brzy a pod novým šéfem již dlouho pracuje výhradně na voze pro příští sezonu, který má mít odlišné vlastnosti od letošního.

Nepochybujeme, že to bylo správné rozhodnutí. Dlouho jsme o tom mluvili a zastavili jsme vývoj. Pokud letos o něco přijdeme, bude to cena za to rozhodnutí a my jsme s tím smířeni.

Williams má důvod k obavám, alphatauri Júkiho Cunody dnes odstartuje do závodu ze šestého místa, za které by mu bylo v cíli uděleno 8 bodů. Pouze 5 bodů za AlphaTauri je v Poháru konstruktorů Alfa Romeo a pouze 4 body za Alfou je aktuálně poslední Haas. Jistou pozici mají pouze šestý Alpine a první Red Bull. Mezi čtvrtým McLarenem a pátým Aston Martinem je 9 bodů a druhý Mercedes nasbíral ve 21 velkých cenách a 6 sprintech o 4 body více než třetí Ferrari. Tam už se myslí více na prestiž, než na 9 milionů. Ferrari musí mrzet včerejší vypadnutí Carlose Sainze ve Q1, ale Charlese Leclerca má v první řadě. McLaren má v top 10 oba vozy, Aston pouze Fernanda Alonsa.

AlphaTauri ještě může v Abú Zabí vyhrát finanční injekci. Foto: AlphaTauri

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Williams