Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Williams potvrdil Albona

Williams potvrdil Albona

Otázkou zůstává jméno týmového kolegy.

Tým Williams oznámil, že Alexander Albon za něj bude závodit v roce 2023 a nejen v roce 2023. Přesnější detaily nebyly zveřejněny, ale znamená to tedy, že Williams s Albonem počítá minimálně na následující dva roky. Thajský jezdec podporovaný Red Bullem se tedy nevrátí do sestavy AlphaTauri a svoji budoucnost vsadil na budoucí úspěchy s britským týmem.

"Bude vzrušující zůstat součástí Williamsu i v roce 2023. Sám jsem zvědavý, co všechno stihneme dosáhnout do konce této sezony a co v následující," napsal 26letý závodník do tiskové zprávy. „Tým dělá vše proto, aby se posunul vpřed a mně nechybí motivace pokračovat v naší společné cestě.

I pod novými majiteli a po zemětřesení v technických pravidlech je Williams na chvostu pole, letos dokonce ve své vlastní lize. Asi i proto je Albonovo vyjádření tak generické, sestavené ze slovních spojení, které najdeme ve všech takových tiskových zprávách. Šéf týmu, Jost Capito, ve své části zprávy vyzdvihl Albonovo jezdecké umění, loajalitu a oblíbenost v týmu.

Albon se podstatně více odvázal na sociálních sítích. Pro lepší pochopení si připomeňme, co napsal Oscar Piastri v reakci na zprávu Alpinu o tom, že příští rok bude závodit za tento tým.

Jak jsem se dozvěděl, Alpine F1 bez dohody se mnou vydal tiskovou zprávu, ve které oznamuje, že od příštího roku budu jeho závodním jezdcem. Není to pravda. Nepodepsal jsem s týmem Alpine smlouvu na rok 2023 a nebudu za něj příští rok závodit.

A tohle napsal na svém twitteru thajský závodník:

Jak jsem se dozvěděl, Williams Racing po dohodě se mnou vydal tiskovou zprávu, ve které oznamuje, že od příštího roku budu jeho závodním jezdcem. Je to pravda. Podepsal jsem s týmem Williams smlouvu na rok 2023 a budu za něj příští rok závodit.

Albon zapouští kořeny ve Williamsu. Foto: Williams

 

Otázkou zůstává jméno Albonova budoucího týmového kolegy. Nicholas Latifi by mohl zůstat, ale už to vypadá, že je ze svých výkonů i sám zklamaný. Dva roky byl v pozici pomalejšího jezdce vedle George Russella, letos se lídrem týmu okamžitě po příchodu stal Albon, jelikož pouze on týmu přinesl alespoň nějaké body. A odkdy Kanaďanova havárie loni značně ovlivnila výsledek boje o mistrovský titul, je každé další jeho jezdecké zaváhání důvodem ke kritice i posměchu ze strany fanoušků.

Mezi favority na jeho nahrazení je Logan Sargeant, 21letý Američan z Jezdecké akademie Williamsu, jenž je aktuálně třetí v šampionátu F2. Dalším je údajně Nyck de Vries, loňský šampion Formuli E s týmem Mercedes a zároveň třetí jezdec týmu Mercedes ve F1. De Vries už není v juniorském věku, je mu 27 let, ale ve F1 by mohl mít raketovou kariéru, kdyby se Lewis Hamilton rozhodl po roce 2023 zavěsit závodní přilbu na hřebík a Mercedes by hledal někoho dobrého k Russellovi.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Williams