Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Williams oznámil sestavu pro příští rok

Williams oznámil sestavu pro příští rok

Latifi zůstává, Albon přichází.

Williams zaplnil dvě z pár posledních prázdných políček letošní přestupové tajenky. V týmu zůstává Nicholas Latifi a prázdné místo po Georgi Russellovi zaplní Alexander Albon. Thajcovo málo úspěšné, pouze rok a půl dlouhé působení v týmu Red Bull ho tedy posadilo na lavičku náhradníků jen na 12 měsíců a dostane další šanci dokázat své jezdecké kvality.

"Když jednou přijdete o své místo ve F1, nikdo vám nedokáže garantovat návrat. Proto nedokážu ani říct, jaký jsem vděčný Red Bullu a Williamsu, že ve mne věří a že mi pomohou s návratem na starty velkých cen," řekl 25letý závodník.

Šéf Williamsu, Jost Capito, je prý velmi rád, že místo Russella bude za tento tým závodit jiný mladý a talentovaný, ale už ne nezkušený jezdec. Zajímavostí je, že Albon a Latifi již byli týmovými kolegy v roce 2018 v týmu DAMS ve F2.

Vůči zaměstnání chráněnce Red Bullu měl námitky konkurenční Mercedes, který Williamsu dodává své pohonné jednotky. I proto Red Bull s Albonem dočasně přerušuje spojení.

"Alexa jsme uvolnili, aby mohl v roce 2022 závodit za Williams, ale ponechali jsme si opci na jeho služby v budoucnosti," píše Red Bull ve své tiskové zprávě.

Albon má však na fotografiích oznamujících jeho příchod do Williamsu tričko módní značky AlphaTauri. I touto formou může Red Bull jezdce nadále podporovat a Capito ani nevyloučil možnost, že se příští rok na voze z Grove objeví logo výrobce energetických nápojů. Šéf Mercedesu chtěl do Williamsu dostat Nycka de Vriese, v jeho neprospěch ale promluvily nulové zkušenosti se závoděním ve F1.

"Myslím, že Toto (Wolff) si je vědom toho, že my nejsme B-tým, nejsme satelitní tým a děláme rozhodnutí nejlepší pro nás," vysvětluje Capito.

Příští rok dostane Albon šanci na reparát. Foto: Williams

Nadšený oznámením je samozřejmě také Latifi.

"Jsem nadšený, že budu i příští rok závodit za Williams. Nová technická pravidla nám dávají skvělou šanci a tým se průběžně zlepšuje a je konkurenceschopnější díky novým majitelům, managementu i lidem v továrně," míní 26letý závodník.

"Nicholas nás již třetí rok v řadě očaruje svou pracovitostí, odhodláním a pozitivním přístupem. Ve Williamsu rozvinul svůj talent a vyrostl v impresivního závodníka F1, což ukazují i ​​jeho letošní bodovaná umístění," řekl šéf Williamsu o Kanaďanovi.

Zdroj: Motorsport, MotorsportWeek, úvodní foto: Williams