Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Albon Williamsu s pneumatikami moc nepomůže

Albon Williamsu s pneumatikami moc nepomůže

Testoval je, ale data zůstala Red Bullu.

Zimní testy před sezonou 2022 už nejsou moc daleko a ve Williamsu musí být napětí snad ještě větší než u ostatních týmů. Jako jediný loni neměl postavený přechodný vůz a jeho inženýři tedy nemají žádná data z jízdy na 18palcových pneumatikách, které se počínaje letošní sezonou začínají používat spolu s novou generací vozů. Malou výhodou je přítomnost Alexandra Albona, jenž byl loni testovacím jezdcem Red Bullu a testoval také nové pneumatiky Pirelli.

Informace od něj mají limitovanou hodnotu, protože neznáme detaily vozu nasazeného Red Bullem,“ vysvětluje Dave Robson, hlavní závodní inženýr Williamsu. „Takže stále nevíme například ani to, kolik přítlaku musí vůz generovat, aby dostal pneumatiky do ideálního pracovního okna. Samozřejmě přišel s útržkovitými informacemi a pár návrhy, ale nemyslím si, že měli velkou hodnotu. Kromě toho, ani by nebylo správné, kdyby mohl říct víc. Jsou to přece jen data patřící Red Bullu."

Red Bull poslal do Williamsu spolu s Albonem peníze, ne však data. Foto: Red Bull

Albon je pořád pod patronátem Red Bullu, ale jeho přítomnost ve startovním poli s Williamsem nepodporuje tým Red Bull Racing ani program Red Bull Junior Team, ale sponzoruje jej thajská odnož výrobce energetických nápojů. I díky tomu jednání o jeho smlouvě nebyla tak komplikovaná, jak bychom si mohli myslet.

"Většinou jsem komunikoval s Christianem (Hornerem) a Red Bull si velmi přál najít pro něj závodní sedačku," řekl šéf týmu, Jost Capito. „Díky tomu to nebyla komplikovaná jednání. My jsme chtěli Alexe a oni ho chtěli podpořit. Toto (Wolff, šéf Mercedesu dodávajícího motory týmu Williams) ve skutečnosti také neměl s Alexem problém, když se dohodlo, že ukončí kontrakt s Red Bullem. Takže to opravdu nebylo těžké dohodnout.

Zdroj: RaceFans, Formel1