Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Aston ulovil sponzora Aramco

Aston ulovil sponzora Aramco

Finanční posila z Blízkého východu.

Ropný a plynárenský gigant Aramco se stává dalším titulárním sponzorem týmu Aston Martin. Po podpisu „dlouholetého strategického partnerství“ se saúdskoarabským koncernem je plné jméno týmu Aston Martin Aramco Cognizant Formula 1 Team. Aramco totiž nenahrazuje Cognizant, titulárními partnery budou spolu. A jelikož víme, že tým nepatří Aston Martinu, ale je touto automobilkou pouze podporován, v podstatě jsou ve jménu stáje tři sponzoři.

Aramco již patří mezi velké sponzory samotného šampionátu, také je titulárním sponzorem několika závodů, hlavně nové Velké ceny Saúdské Arábie. A nepřímo, přes Investiční fond Saúdské Arábie, se loni v létě podílel na investici do společnosti McLaren, kterou pandemie dostala do finančních potíží. Na konci loňského roku se spekulovalo, že Aramco u továrního Mercedesu nahradí Petronas, což se ale nepotvrdilo.

Součástí smlouvy mají být kromě sponzorských a licenčních práv i společné vývojové projekty v oblasti lubrikantů a nekovových materiálů. Oleje a palivo však bude týmu nadále dodávat Petronas, který je vyvíjí na míru pohonným jednotkám Mercedesu, které Aston používá ve svých vozech.

Tabule bude třeba vyměnit za větší, přibyl další titulární sponzor. Foto: Aston Martin

Úspěchy na poli financí v zimě slavily i dva další menší týmy. Alfa Romeo oznámilo, že po první polovině předsezonních testů představí nové sponzory, díky kterým se prý dostane do blízkosti rozpočtového stropu. Williams zase oznámil, že vyhrál soud s bývalým titulárním sponzorem ROKiT, který se rozhodl předčasně odstoupit od smlouvy ještě v roce 2019, což nejspíš přispělo k tomu, že Frank Williams svůj tým prodal americkým investorům. Ti nyní ve 3.5 až 5milionových splátkách obdrží krásných 35.7 milionu amerických dolarů.

Velkému týmu Ferrari nejspíš Mission Winnow sníží podporu a UPS se po devíti letech stahuje úplně, ale uvolněné místo nejspíš ráda zaplní španělská banka Santander.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Aston Martin