Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

McLaren se oděl do nového hávu

McLaren se oděl do nového hávu

Vrátí ho tento vůz do boje o vítězství?

McLaren ukázal svůj vůz pro sezonu 2022. Po vzoru Aston Martinu se už jednalo o skutečný vůz, který by měl být velmi podobný tomu, který vyjede do prvního dne blížících se zimních testů v Barceloně. Kromě nové aerodynamiky, velkých kol a dalších věcí vyplývajících z nových technických pravidel udeří do očí také změna barevného designu. Managementu týmu neuniklo, že speciální lakování pro Monako mělo u fanoušků velký úspěch. Gulf však nejspíš nebyl ochoten dostatečně otevřít peněženku, a tak se papájová barva McLarenu kombinuje s jasně modrou barvou, které ani na voze není zas tak mnoho.

Změna barevného designu může vyplývat i z ústupu sponzora A Better Tomorrow do pozadí, jelikož tabákové firmy nebyly úspěšné ve snaze hrát si na schovávanou s úřady kontrolujícími zákaz propagace výrobků pro kuřáky. Rovněž vozu Ferrari už nejspíš nebude dominovat logo Mission Winnow.

Po stránce aerodynamiky má MCL36 společnou snahu aerodynamicky využít povrchy karoserie natažené daleko do zadní části vozu, v kontrastu s vozem na digitálních obrázcích od týmu Haas, který nechal viditelně více odkryté podlahy. Na rozdíl od Astonu se ale McLaren, zdá se, nesoustředil na co nejtěsnější obalení pohonné jednotky Mercedesu. Nebo se jedná pouze o ukázku aerodynamického balíku pro odlišný okruh a do odlišného počasí.

Myslím, že na sebe můžeme být hrdí, že jsme dnes odhalili náš skutečný vůz. Protože tak to je. Je to vůz, který s sebou přivezeme do Barcelony,“ řekl technický ředitel týmu, James Key. „Ano, některé věci jsme z pochopitelných důvodů ukryli před zvědavými pohledy, některé oblasti budou citlivé. Jsem si jist, že všechny týmy budou na začátku roku nasazovat spoustu novinek, protože jsou to nové vozy a křivka učení bude mimořádně strmá. My máme naplánovaný celý balík nových dílů pro Bahrajn (otevírací závod sezony) a v procesu už jsou další věci. Takže náš vůz se bude měnit, stejně jako všechny ostatní.

McLaren odkoupil tým IndyCar, který ještě loni pouze závodil pod jeho jménem a s jeho podporou. Také se zapojil do série Extreme E a má esportovní tým, a tak byly spolu s MCL36 ukázány další tři vozy v podobném lakování. Za tým F1 budou závodit Brit Lando Norris a Australan Daniel Ricciardo. Jméno testovacího jezdce McLaren neoznámil.

MCL36. Foto: McLaren

Zdroj: McLaren, Motorsport, úvodní foto: McLaren