Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Arrow McLaren SP potvrdil Askewa a O´Warda

Arrow McLaren SP potvrdil Askewa a O´Warda

Oznámil také rozchod s Hinchcliffem

Tým Arrow McLaren SP potvrdil ve středu novou jezdeckou sestavu. Sází na poslední dva šampiony Indy Lights – Mexičana Patricia O´Warda a Američana Olivera Askewa. Po pěti sezonách s týmem Sama Schmidta a Rica Petersona ale o místo přijde Kanaďan James HInchcliffe. Smlouvu měl přitom i na následující ročník a šéf týmu Sam Schmidt ještě před nedávnem deklaroval záměr s Hinchcliffem dále spolupracovat.

„Vzhledem k naší historii v Indy Lights jsem během posledních let sledoval Olivera a Pata velmi pečlivě. Nedovedu si představit lepší dvojici pro naší další kapitolu,“ uvedl Sam Schmidt, jehož tým byl dlouhá léta přední stájí právě v Indy Lights. „Prokázali své schopnosti v Road to Indy a v Indy Lights, jsou připraveni a zaslouží si odjet celou sezonu v IndyCar. Nemám pochyby, že jsou Oliver a Pato ti správní jezdci pro Arrow McLaren SP.“

Pro Askewa to bude úplný debut v IndyCar, O´Ward odjel osm závodů – finále loňské sezony za tým Harding Steinbrenner Racing a pak letos sedm podniků za Carlin.

„Nemohu být šťastnější. Odjedu první kompletní sezonu v IndyCar za Arrow McLaren SP. V posledním roce jsem měl několik skvělých příležitostí, ale tohle je s velkým odstupem ta nejlepší věc, která se mi mohla přihodit. IndyCar jsem už letos ochutnal a nemůžu se dočkat, až budu reprezentovat Arrow McLaren SP tím nejlepším způsobem,“ komentoval nové angažmá O´Ward.

Askew angažmá označil za splněný sen. „Nový tým svádí dohromady tři skvělé partnery (Arrow, McLaren a Schmidt Peterson Motorsports – pozn. red.). A je ctí je reprezentovat v této nové kapitole pro tým i pro moji kariéru. Je to pro mě vzrušující nová výzva a přirozený krok po vítězství v Indy Lights. Nemůžu se dočkat, až začneme,“ prozradil.

Konec to znamená pro dvaatřicetiletého Jamese Hinchcliffea. Kanadský pilot jezdil pro tým pět sezon, měl pokračovat ještě v příštím roce, ale stáj jej ze smlouvy vykoupí. „James byl skvělým vyslancem našeho týmu a celého IndyCar. Naše společná historie sahá ještě do Indy Lights a ušli jsme spolu dlouhou cestu. Nejpůsobivější bylo Jamesovo odhodlání vrátit se po jeho nehodě v roce 2015. Mám pro něj jen velký respekt a chci mu za skvělou práci a společné úspěchy poděkovat a popřát mu hodně štěstí do budoucna,“ řekl Schmidt.

Hinchcliffe se vyjádřil na sociálních sítích. „Byli jsme v šoku, když jsme se dozvěděli, že nebudeme v příští sezoně řídit vůz s číslem 5. Očividně je hodně pozdě, ale moji lidé pracují na plné obrátky, aby dokázali zajistit kompletní sezonu 2020. Podpora celé komunity byla úžasná a nemám slov,“ napsal Kanaďan.

Na kontě má šest vítězství a jedno pole position v IndyCar. Po sezoně u týmu Newman/Haas Racing nahradil u Andretti Autosportu Daniku Patrickovou, respektive Dana Wheldona, který měl původně přijít místo Američanky, tragicky ale zahynul v závodě v Las Vegas. Po třech sezonách u Andrettiho přešel Hinchcliffe ke stáji Sama Schmidta.

Podle webu Racer.com jeho šance na zisk místa na startovním roštu kvůli špatnému načasování nevypadají moc dobře. Vyhazov od McLarenu totiž přišel pozdě. Když nevyšly námluvy s Coltonem Hertou, stáj zřejmě opravdu původně počítala s dvojicí Hinchliffe – Askew,.Situace se ale změnila, když Red Bull uvolnil O´Warda z juniorského programu. McLaren nezaváhal a pilota, který letošní senzaci Hertu proháněl v Indy Lights, angažoval.