Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Rosenqvist vystřídá u McLarenu Askewa

Rosenqvist vystřídá u McLarenu Askewa

Naopak O´Ward byl potvrzen i pro příští sezonu

Švéd Felix Rosenqvist v příští sezoně změní v IndyCar Series stáj. Po dvou letech skončí jeho spolupráce s týmem Chipa Ganassiho a Rosenqvist se přesune ke stáji Arrow McLaren SP. Týmy ani jezdec ještě změnu oficiálně nepotvrdili, nezávisle na sobě o ní ale informovaly weby Racer.com a Motorsport.com.

McLaren zároveň potvrdil rozchod s třiadvacetiletým nováčkem Oliverem Askewem. V černooranžovém voze McLarenu vydržel Askew pouze jedinou sezonu. Absolvuje už jen závěrečný závod v St. Petersburgu, tedy dovolí-li mu to zdravotní stav – Askew musel vynechat poslední víkend v Indianapolisu.

„Věříme, že Oliver má velký talent a potenciál pro budoucnost. Měl ale nesmírně náročný nováčkovský rok, nedostal dost času na dráze a do toho se připojily zdravotní obtíže,“ uvedl spolumajitel týmu Sam Schmidt.

„Chceme dát Oliverovi šanci hledat pro příští rok nové příležitosti, ale bude moci závodit v St. Pete. Budeme Oliverovi přát hodně štěstí do jeho budoucího dobrodružství, vždycky bude našim přítelem,“ dodal Schmidt.

Askew je posledním šampionem Indy Lights. Šampionát vloni ovládl s náskokem třiceti bodů na druhého Rinuse VeeKaye, který ale také našel místo v IndyCar. Oba piloti rozhodně v IndyCar nezklamali – připsali si stupně vítězů, VeeKay i pole position. Sezona se pro Askewa zlomila při pětistovce v Indianapolisu. V ní velmi tvrdě havaroval. V dalších dvou závodních víkendech výrazně zaostával za stájovým kolegou O´Wardem. Později se ukázalo, že zřejmě při nehodě v Indianapolisu utrpěl otřes mozku a stále pociťoval následky zranění.

Oliver Askew musí po roce hledat nové angažmá. Foto: Arrow McLaren SP

McLaren před sezonou vsadil na dva mladé piloty, vedle Askewa na Mexičana Patricia O´Warda. Ten nebyl úplným nováčkem, odjel poslední závod předloňské sezony a sedm podniků vloni. Letos má na kontě dvě druhá místa, jedno třetí a jedno pole position. V průběžném pořadí šampionátu je pátý a McLaren s ním den po propuštění Askewa oznámil prodloužení spolupráce.

„Celý tým i já jsme nadšení, že Pato bude v našem voze i příští rok. Letos ukazuje neuvěřitelnou formu a dlouhou dobu bojoval o titul. Myslím, že má potenciál dlouho závodit na nejvyšší úrovní v IndyCar,“ prohlásil na Mexičanovu adresu Schmidt.

Svým zájmem o místo u McLarenu se netajil zkušený brazilský veterán Hélio Castroneves, jehož dvacetiletá kariéra u týmu Penske po sezoně skončí. McLaren ale sáhl po Rosenqvistovi. Ten se letos dočkal premiérového vítězství v IndyCar.

Podle Raceru o něj měl zájem i Ganassi, než se mu ale podařilo zajistit pro Rosenqvista sponzory, domluvil se Švéd u McLarenu. U Ganassiho by měli pokračovat Dixon a Ericsson. Ganassi uzavřel partnerství také s legendou NASCAR Jimmiem Johnsonem, který chce odjet všechny závody na městských a silničních okruzích. Nejčastěji se v zákulisí IndyCar spekuluje, že zbylé závody by pak měl absolvovat Tony Kanaan. Ten sice letos absolvoval „rozlučkové turné“, rozhodně ale nebyl spokojen s tím, jak nakonec dopadlo.

Zdroj: Racer, Motorsport, úvodní foto: IndyCar