Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Portugalsko má zájem nahradit v kalendáři Rusko

Portugalsko má zájem nahradit v kalendáři Rusko

Spekuluje se i o dalších zemích

Letošní sezona F1 měla původně čítat rekordních 23 závodů. Po zrušení Velké ceny Ruska ale nyní kalendář obsahuje stejně jako loni "jenom" 22 velkých cen. I přesto bychom se ale 23 závodů přeci jenom mohli dočkat. Výkonný ředitel F1 Stefano Domenicali chce totiž za zrušený podnik v Soči najít náhradu a věří, že to nebude velký problém.

"V předchozích dvou letech jsme ukázali, že jsme velice přizpůsobiví a nemáme problém najít řešení. Takže mohu potvrdit, že i letos by bez problémů mohlo být uspořádání náhradního závodu možností," uvedl Ital, který dříve ve F1 působil také jako šéf Ferrari.

Netrvalo navíc dlouho a objevil se i první zájemce o uvolněné místo. Je jím Portugalsko. Zde by rádi znovu uspořádali velkou cenu na okruhu v Portimãu, tak jako v předchozích dvou sezonách, kdy byla podoba kalendáře ovlivněna koronavirovou pandemií. Pro letošek se ale původně s tímto závodem už nepočítalo.

"Bavíme se s F1 o tom, že bychom mohli uspořádat náhradní závod. Záleží ale na tom, jak to bude složité logisticky," nechal se slyšet ředitel okruhu Paulo Pinheiro pro portugalský deník Correio da Manhã.

Oba z předchozích závodů F1 v Portimãu vyhrál Lewis Hamilton. Foto: Mercedes

Kromě Portugalska se ale v souvislosti s volným místem v kalendáři mluví i o dalších zemích. Spekuluje se rovněž o návratu Malajsie, Číny nebo Turecka. Malajsie byla naposledy součástí kalendáře v roce 2017. Pak se z něj ale vytratila kvůli narůstajícím poplatkům za pořádání závodu a poklesu prodeje vstupenek. V Číně se naposledy jelo v roce 2019. V posledních dvou sezonách kvůli koronavirové pandemii sice chyběla a z důvodu nejistoty ohledně cestovních omezení nebyla do kalendáře zařazena ani letos, do budoucna se ale s jejím návratem počítá a loni jí byla prodloužena smlouva až do konce sezony 2025. V Turecku se sice v posledních dvou letech závodilo, letos ale nebylo zařazeno do kalendáře z finančních důvodů.

 

Původním termínem pro letošní Velkou cenu Ruska, ve kterém by se uskutečnil i případný nový závod, je 25. září. O dva týdny dříve zavítá F1 do italské Monzy. Týden po případné náhradní velké ceně je na programu Velká cena Singapuru.



Zdroj: Motorsport, PlanetF1, FORMULE.cz, úvodní foto: Algarve