Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Macík s Michkem v problémech, Prokop stále třetí

Macík s Michkem v problémech, Prokop stále třetí

Abú Zabí Desert Challenge - 2. etapa

Letošní ročník soutěže Abú Zabí Desert Challenge, která je druhým podnikem premiérové sezony nově vzniklého mistrovství světa v dálkových rallye organizací FIA a FIM, pokračoval v pondělí druhou etapou. Na účastníky tentokrát čekalo 316 měřených kilometrů. Jednalo se o nejdelší etapu tohoto ročníku.

V kategorii automobilů nevyšel úvod soutěže prvním dvěma mužům letošního Dakaru - vítězovi Násiru al-Attíjovi a stříbrnému Sébastienu Loebovi. Zatímco Loeb skončil v první etapě po technických problémech až na celkovém 21. místě, Al-Attíja kvůli potížím s levým předním kolem do cíle vůbec nedojel. V pondělí si ale oba spravili chuť.

Spokojenější mohl být v cíli Al-Attíja. Katařan totiž zvítězil. Loeb skončil se ztrátou 3 minut a 50 sekund na druhé pozici. Třetí příčku obsadil Jazíd al-Rajhí, což znamenalo že nejlepší trojice druhé etapy Abú Zabí Desert Challenge měla stejnou podobu jako první trojka letošní Rallye Dakar. Vítěz první etapy Stéphane Peterhansel zdolal pondělní trasu ve čtvrtém nejrychlejším čase. Hned za ním skončil na páté příčce Martin Prokop.

Sébastien Loeb nestačil v pondělí pouze na Násira al-Attíju. Foto: Bahrain Raid Xtreme



V průběžném vedení zůstává Peterhansel. Za jezdcem Audi se nachází se ztrátou 7 minut a 49 sekund Al-Rajhí. Třetí zůstává k radosti českých fanoušků Martin Prokop. Loeb povyskočil na šestou pozici mezi automobily. Al-Attíja, který po nedělním odstoupení nabral velkou časovou penalizaci, je osmý a na zisk vítězství už nemá prakticky žádnou šanci. I přesto ale má stále o co hrát. Každá z etap je totiž bodována systémem 5-4-3-2-1 (pouze v automobilových kategoriích, ne mezi motorkáři a čtyřkolkáři). Díky vítězství ve druhé etapě navýšil svůj náskok v čele šampionátu před Loebem na dva body.

"Budeme se snažit každý den vyhrát a získat maximální počet bodů, tak jako v pondělí," říká Al-Attíja. "Odvedli jsme docela dobrou práci, jsem celkem spokojen. Jsem zklamaný, že už tuto soutěž vyhrát nemůžeme, protože je má oblíbená. S tím, co se v neděli stalo, se ale musíme smířit. To je motorsport. Nyní se musíme snažit jet na hraně tak jako dnes," dodal po skončení druhé etapy.

Mezi lehkými prototypy triumfoval v pondělí vítěz letošního Dakaru Francisco Lopez Contardo před Sethem Quinterem a Cristinou Gutiérrezovou. Vítěz nedělního programu Guillaume de Mevius nedojel do cíle kvůli technickým problémům. Ve třetí etapě by se ale belgický jezdec chtěl znovu zapojit do akce. Francisco Lopez Conardo vede nyní díky pondělnímu vítězství i celkově. Druhá Gutiérrezová ztrácí 21 minut a 1 sekundu. Třetí je Quintero.

V Side-by-side pokračovala nadvláda Marka Goczala, který vyhrál už i v neděli. Druhý skončil letošní dakarský vítěz Austin Jones, který úvodní etapu nedokončil kvůli problémům s elektronikou, a třetí místo bral Rokas Baciuska. V celkovém vedení stále zůstává Marek Goczal před Baciuskou a svým bratrem Michalem Goczalem.

Marek Goczal zatím dominuje kategorii Side-by-side. Foto: Energylandia Rally Team



Z dvojice kamionů dorazil do cíle druhé etapy pouze jeden - Kees Koolen. Nizozemcův jediný soupeř Martin Macík totiž kvůli problému s převodovkou skončil předčasně.

"Někde v půlce jsme vyjeli na takovou dunu. Začínali jsme se zahrabávat, tak jsem přestal šlapat na plyn a sešlápnul jsem brzdu. Najednou převodovka spadla do nouzového režimu a zůstal tam nějaký kvalt," popsal své potíže Macík, který doufá, že se v další etapě do soutěže vrátí.

V kategorii motocyklů jsme mohli vidět podobnou situaci jako v automobilech. Vyhrál závodník, který předchozí etapu nedokončil - Ross Branch. Pro bývalého jezdce tovární Yamahy se jedná o první start na indickém motocyklu Hero. K tovární stáji této značky se přesunul po letošním Dakaru. Za jezdcem z Botswany skončili bratři Benavidesové. Druhý čas zajel Luciano a třetí Kevin.

 

Kevin Benavides se posunul do čela kategorie motocyklů. Foto: KTM Factory Racing



Vítěz nedělní etapy Sam Sunderland se tentokrát musel spokojit s devátou pozicí. Ještě hůře ale dopadl Michael Docherty. Jezdec stáje SRG Motorsports vyhrál krátký sobotní prolog a v čele průběžného pořadí se udržel i po nedělní etapě. V pondělí ale jeho vystoupení skončilo havárií. Zhruba na 20 minut u něj zastavil výše zmíněný Kevin Benavides, kterému byl v cíli tento čas odečten.

Do cíle etapy nedorazil ani český závodník Martin Michek. Jezdce stáje Orion - Moto Racing Group zradila technika. Tým už potvrdil, že se Michek v akci neukáže ani v úterý. Cílem je však návrat pro poslední dvě etapy ve středu a ve čtvrtek.

Výsledky pondělního dne pochopitelně zamíchaly celkovým pořadím. Do jeho čela se vyhoupnul Kevin Benavides. Jezdec tovární KTM má nyní náskok 4 minut a 23 sekund před Rickym Brabecem. Třetí je José Ignacio Cornejo.

Čtyřkolky znovu ovládl Abdulazíz Alí. Druhý skončil Rodolfo Guillioli a třetí slovenský jezdec Juraj Varga. Celkově vede Alí před Vargou a Guilliolim.

Auta - 2. etapa: 1. Násir al-Attíja - Matthieu Baumel (Katar - Francie, Toyota Gazoo Racing, Toyota Hilux) 4:25:11, 2. Sébastien Loeb - Fabian Lurquin (Francie - Belgie, Bahrain Raid Xtreme, Prodrive International Hunter) 4:29:01, 3. Jazíd al-Rajhí - Dirk von Zitzewitz (Saudská Arábie - Německo, Overdrive Racing, Toyota Hilux Overdrive) 4:36:06, 4. Stéphane Peterhansel - Edouard Boulanger (oba Francie, Team Audi Sport, Audi RS Q e-tron) 4:37:47, 5. Martin Prokop - Viktor Chytka (oba Česká republika, Benzina Orlen Team, Ford Raptor RS Cross-Country) 4:38:38.

Lehké prototypy - 2. etapa: 1. Francisco Lopez Contardo  - Paolo Ceci (Chile - Itálie, South Racing Can-Am, Can-Am Maverick X3) 4:42:49, 2. Seth Quintero - Dennis Zenz (USA - Německo, Red Bull Off-Road Junior Team, Overdrive OT3) 4:44:00, 3. Cristina Gutiérrezová - Francois Cazalet (Španělsko - Francie, Red Bull Off-Road Junior Team, Overdrive OT3) 4:53:22, 4. Herman Garces Echeverria - Juan Pablo Latrach (oba Chile, South Racing Can-Am, Can-Am Maverick) 5:14:59, 5. Conrad Rautenbach - Wouter Rosegaar (Zimbabwe - Nizozemsko, South Racing Middle East, Can-Am Maverick X3) 5:22:45.

Side-by-side - 2. etapa: 1. Marek Goczal - Lukasz Laskawiec (oba Polsko, Cobant Energylandia Rally Team, BPR Can-Am Maverick XRS Turbo) 4:52:25, 2. Austin Jones - Gustavo Gugelmin (USA - Brazílie, South Racing Can-Am, BPR Can-Am Maverick XRS Turbo) 4:56:37, 3. Rokas Baciuska - Oriol Mena (Litva - Španělsko, South Racing Can-Am, BPR Can-Am Maverick XRS Turbo) 5:00:05, 4. Michal Goczal - Szymon Gospodarczyk (oba Polsko, Cobant Energylandia Rally Team, BPR Can-Am Maverick XRS Turbo) 5:05:40, 5. Lucas Jose del Rio Alamos - Alvaro Juan Leon Quintanilla (oba Chile, South Racing Can-Am, BPR Can-Am Maverick XRS Turbo) 5:19:35.

Kamiony - 2. etapa: 1. Kees Koolen - Wouter de Graaff - Gijsbert van Uden (všichni Nizozemsko, Project 2030, Iveco Powerstar) 6:08:02, 2. Martin Macík - František Tomášek - David Švanda (všichni Česká republika, MM Technology, Iveco Powerstar) 27:00:00.

Motorky - 2. etapa: 1. Ross Branch (Botswana, Hero Motosports Team Rally, Hero 450 Rally) 4:10:28, 2. Luciano Benavides (Argentina, Husqvarna Factory Racing, Husqvarna 450 Rally Factory Replica) 4:11:07, 3. Kevin Benavides (Argentina, Red Bull KTM Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) 4:11:09, 4. Ricky Brabec (USA, Monster Energy Honda Team, Honda CRF 450 Rally) 4:11:17, 5. Franco Caimi (Argentina, Hero Motosports Team Rally, Hero 450 Rally) 4:12:02... 39. Martin Michek (Česká republika, Orion - Moto Racing Group, KTM 450 Rally Factory Replica) 20:15:00.

Čtyřkolky - 2. etapa: 1. Abdulazíz Alí (Spojené arabské emiráty, Yamaha Raptor 700R) 6:08:17, 2. Rodolfo Guillioli (Salvador, Yamaha Raptor 700R) 6:15:56, 3. Juraj Varga (Slovensko, Yamaha Raptor 700R) 6:18:28.

Auta - průběžné pořadí: 1. Stéphane Peterhansel - Edouard Boulanger (oba Francie, Team Audi Sport, Audi RS Q e-tron) 8:05:15, 2. Jazíd al-Rajhí - Dirk von Zitzewitz (Saudská Arábie - Německo, Overdrive Racing, Toyota Hilux Overdrive) 8:13:04, 3. Martin Prokop - Viktor Chytka (oba Česká republika, Benzina Orlen Team, Ford Raptor RS Cross-Country) 8:21:05, 4. Jakub Przygonski - Timo Gottschalk (Polsko - Německo, X-Raid Mini JCW Team, Mini John Cooper Works Buggy) 8:45:22, 5. Mathieu Serradori - Loic Minaudier (oba Francie, Century CR6) 9:06:53.

Lehké prototypy - průběžné pořadí: 1. Francisco Lopez Contardo  - Paolo Ceci (Chile - Itálie, South Racing Can-Am, Can-Am Maverick X3) 8:26:56, 2. Cristina Gutiérrezová - Francois Cazalet (Španělsko - Francie, Red Bull Off-Road Junior Team, Overdrive OT3) 8:47:57, 3. Seth Quintero - Dennis Zenz (USA - Německo, Red Bull Off-Road Junior Team, Overdrive OT3) 9:00:45, 4. Conrad Rautenbach - Wouter Rosegaar (Zimbabwe - Nizozemsko, South Racing Middle East, Can-Am Maverick X3) 9:32:49, 5. Annett Fischerová - Annie Seelová (Německo - Švédsko, Can-Am Maverick X3) 10:21:43.

Side-by-side - průběžné pořadí: 1. Marek Goczal - Lukasz Laskawiec (oba Polsko, Cobant Energylandia Rally Team, BPR Can-Am Maverick XRS Turbo) 8:43:58, 2. Rokas Baciuska - Oriol Mena (Litva - Španělsko, South Racing Can-Am, BPR Can-Am Maverick XRS Turbo) 8:53:38, 3. Michal Goczal - Szymon Gospodarczyk (oba Polsko, Cobant Energylandia Rally Team, BPR Can-Am Maverick XRS Turbo) 9:16:18, 4. Malgorzata Goldová - Marek Dabrowski  (oba Polsko, Polaris RZR PRO XP Turbo) 13:00:09, 5. Austin Jones - Gustavo Gugelmin (USA - Brazílie, South Racing Can-Am, BPR Can-Am Maverick XRS Turbo) 28:56:24.

Kamiony - průběžné pořadí: 1. Kees Koolen - Wouter de Graaff - Gijsbert van Uden (všichni Nizozemsko, Project 2030, Iveco Powerstar) 10:43:19.

Motorky - průběžné pořadí: 1. Kevin Benavides (Argentina, Red Bull KTM Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) 7:52:48, 2. Ricky Brabec (USA, Monster Energy Honda Team, Honda CRF 450 Rally) 7:57:11, 3. José Ignacio Cornejo (Chile, Monster Energy Honda Team, Honda CRF 450 Rally) 7:57:52, 4. Sam Sunderland (Velká Británie, GasGas Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) 7:58:33, 5. Pablo Quintanilla (Chile, Monster Energy Honda Team, Honda CRF 450 Rally) 8:00:14... 35. Martin Michek (Česká republika, Orion - Moto Racing Group, KTM 450 Rally Factory Replica) 29:21:42.

Čtyřkolky - průběžné pořadí: 1. Abdulazíz Alí (Spojené arabské emiráty, Yamaha Raptor 700R) 10:50:44, 2. Juraj Varga (Slovensko, Yamaha Raptor 700R) 12:10:56, 3. Rodolfo Guillioli (Salvador, Yamaha Raptor 700R) 12:23:25.



Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Big Shock Racing