Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Alonso prozradil tajemství svého startu

Alonso prozradil tajemství svého startu

Lišák využil pomalou předváděcí jízdu.

Fernando Alonso minulou sobotu nedokázal postoupit do Q3, zbylo na něj jedenácté místo. Jednu pozici získal zdarma, když bylo oznámeno, že Lance Stroll bude startovat z boxové uličky. To ale Alonsovi zdaleka nestačilo, krátce po startu se usadil na sedmém místě. A nebyla to náhoda ani improvizace. Plán si udělal při pomalé jízdě na zadním sedadle kabrioletu, když byli jezdci před startem předváděni divákům na tribunách.

Měl jsem dobrý start a pak jsem jel vnějškem první zatáčky,“ říká Alonso. „Při představování jezdců divákům, pomalejší jsem nezažil, jsme stáli i v první zatáčce. Měl jsem tak 20 vteřin, abych pohledem zkontroloval vnější část dráhy a vypadalo to, že tam bude dobrá přilnavost. Byla čistá, bez žmolků, kamínků nebo jiných nečistot. Tehdy jsem si řekl, že to po startu zkusím vnějškem. Všichni uvnitř museli být na brzdách hodně opatrní a já jsem získal několik pozic.

Alonso se prázdnější vnější stranou trati dostal před Júkiho Cunodu, Landa Norrise a po menším kontaktu i před Lewise Hamiltona. Závod mu však nevyšel podle představ a po kolizi s Pierrem Gaslym a dvou desetisekundových trestech opouštěl Miami bez bodu.

Alonso měl svůj plán již před startem. Foto: Alpine

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Alpine