Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Alonso přišel o body

Alonso přišel o body

Gasly s Norrisem vysvětlili havárii.

Pořadí Velké ceny Miami se měnilo i po skončení závodu. Největší změnou je odsunutí Fernanda Alonsa z devátého na jedenácté místo. Španělský matador už během závodu dostal pětivteřinový trest za kolizi s Pierrem Gaslym při hodně optimistickém pokusu o předjetí, což ho v pořadí odsunulo za týmového kolegu Estebana Ocona. Po závodě však ještě dostal další pětivteřinový trest za získání trvalé výhody vyjetím mimo trať ve 14. zatáčce. Tento trest před něj dostal Alexandra Albona a Lanca Strolla.

Ještě před druhým trestem se Alonso Gaslymu v cíli omluvil, chyba byla na jeho straně. A byla to chyba, která nepřímo vedla až k výjezdu safetycaru, který výrazně ovlivnil konečné pořadí v cíli. Gasly měl totiž po kolizi s Alonsem poškozený vůz a pomalá jízda vedla ke kolizi s Landem Norrisem, kvůli které safetycar vyjel.

Chtěli jsme udělat ještě jedno kolo. Zjistit, zda bude možné pokračovat. Jenže vůz byl příliš poškozený, měl jsem problém s ním vůbec zatočit doleva,“ vysvětluje Gasly. „Za sedmou zatáčkou jsem jel pomalu a nechal všechny předjet mě po levé straně. Už jsem měl namířeno do boxů, držel jsem se co nejvíce vpravo a Norris mi z ničeho nic vrazil do levého předního kola.

Trať tam zatáčí vpravo, ale on jel částečně rovně. Nevím, jestli to bylo způsobeno tím, že měl poškozený vůz,“ popisuje ze svého úhlu pohledu Norris. „Nechtěl jsem jet směrem ke zdi. Nešťastná shoda okolností.

Stevardi se rozhodli za tuto kolizi nikoho nepotrestat. Pětisekundový trest však dostal Daniel Ricciardo za zkrácení si trati v souboji s Kevinem Magnussenem. To ho odsunulo z jedenáctého místa za Lance Strolla a Júkiho Cunodu, proto po Alonsově potrestání postoupil na desáté místo Stroll. Také byla udělena pětisekundová penalizace Magnussenovi za kolizi se Strollem, jenže dánský pilot závod beztak nedokončil.

Alonso a Ricciardo přenechali desáté místo Strollovi. Foto: Aston Martin

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Alpine