Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Alonso byl neprávem vinen ze spuštění Spygate

Alonso byl neprávem vinen ze spuštění Spygate

Podle testovacího jezdce informaci vynesl někdo jiný

Fernando Alonso byl v roce 2007 neprávem obviněn, že citlivé informace McLarenu (pocházející ze zdroje u Ferrari) předal FIA jako výraz pomsty šéfovi týmu Ronu Dennisovi. Následkem toho byla pokuta kolosální i na poměry F1, rovných 100 milionů amerických dolarů. Že Alonso byl za donašeče označen neprávem, tvrdí Pedro de la Rosa, jenž byl tehdy testovacím jezdcem McLarenu.

"Tehdy to bylo jako rozvod. Předtím vztahy (mezi Alonsem a McLarenem) nebyly dobré, ale pak to už bylo opravdu jako před rozvodem," řekl De la Rosa. "Po tom, co se FIA ​​všechno dozvěděla, se každý ptal, kdo jí informoval. Začalo se ukazovat prstem na Fernanda, ačkoli to nikdo neměl odkud vědět a důkaz o tom nebyl ani jeden. Jenže FIA ​​se to mohla dozvědět od mnoha lidí, kteří měli informace o rozložení hmotnosti Ferrari a podobných věcech. Vůbec to nemusel být Fernando a já si ani nemyslím, že to byl on. Nebylo to fér. A tehdy se to zlomilo a Fernando začal být nežádoucí, protože měl nálepku někoho, kdo uškodil McLarenu."

Alonso se do McLarenu vrátil v roce 2015, ale vítězství ho tam už nečekala. Foto: McLaren

Usvědčit McLaren velmi pomohla manželka Mikea Coughlana, která ve Wokingu zašla do obchodu nabízejícího tiskařské a kopírovací služby a nechala si udělat kopie zhruba 780 stran nákresů vozu Ferrari, což neušlo pozornosti zaměstnanců. De la Rosa po letech nabízí vlastní pohled na tuto hloupou chybu.

"Lidé musejí pochopit, že tyto informace se ke mně nikdy nedostaly, neboť nikdy ani nebyly uvnitř týmu," uvedl. "Fotokopie si nechala vyhotovit Mikeova manželka. Co myslíte, proč se to odehrálo takto? Protože Mike nevěděl, jak s těmito informacemi naložit. Nebral to vážně.

Dobře, netvrdím, že jsme tehdy udělali všechno správně. Ale 100 milionů? Můj bože, jaké následky měla ta pokuta! Tým byl zdrcen, byli jsme vyloučeni z Poháru konstruktérů a nakonec nám unikl i mistrovský titul."

Přestože Alonso byl mnohem zkušenějším jezdcem, úřadujícím šampionem a před přestupem do McLarenu mu bylo přislíbeno postavení týmové jedničky, dvě velké ceny před koncem sezony měl více bodů na kontě absolutní nováček Lewis Hamilton. Ten však v posledních závodech doplatil na nezkušenost a Kimimu Räikkönenovi se tak otevřela cesta k titulu, který je dosud posledním pro tým Ferrari.

Zdroj: FORMULE.CZ