Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Alonso blízko startu v Indy za Andrettiho tým

Alonso blízko startu v Indy za Andrettiho tým

Otázkou je, jak to přijme Honda

Španěl Fernando Alonso je blíž k tomu, aby se pokusil vyhrát poslední ze tří největších motoristických závodů, který mu chybí do sbírky – 500 mil v Indianapolisu. Zájem jej do závodu letos nasadit potvrdil Michael Andretti, jehož tým ve Staré cihelně vyhrál šestkrát.

„Ještě to není hotové, ale vypadá to dobře,“ řekl Andretti pro web Racer.com. „Chceme to udělat, musím jen vyřešit, jak to bude financované. Myslím, že dokážeme najít sponzora, ale mám to risknout, podepsat Fernanda a doufat, že budeme mít finance? Opravdu jsem s ním rád pracoval a chtěl bych, aby to vyšlo,“ dodal Andretti.

Andretti nasazoval vůz pro Alonsa už v roce 2017. Španěl opustil kolotoč formule 1 a vynechal Velkou cenu Monaka, aby mohl ve Staré cihelně startovat. McLaren, pro nějž tehdy závodil, se spojil právě s Andrettiho stájí. Alonso se mohl těšit skvělé podpoře, koučovali jej například bývalí vítězové Mario Andretti a Gil de Ferran. Vedl si výborně, kvalifikoval se jako pátý a závod dokonce vedl, zradil jej ale motor Honda.

A právě postoj japonského výrobce motorů zůstává největším otazníkem. S McLarenem se Honda nerozešla za úplně přátelských okolností a právě Alonso byl k japonskému agregátu hodně kritický. Navíc pak závodil za největšího rivala Hondy – Toyotu. Když se teď McLaren rozhodl přijít do IndyCar, musel se spojit s Chevroletem. Andrettiho stáj ale využívá motory Honda.

Michael Andretti už o Indy500 a Alonsovi s Hondou mluvil a podle svých slov zatím nenarazil na žádný odpor. Zdůraznil ale, že šlo o angažmá jen na slavný závod. „Mluvili jsme o tom a je to možné, ale nic před Indianapolisem. Nechci udělat nic, co by poškodilo naše další snahy, ale bylo by to skvělé pro celou sérii,“ dodal Andretti.

Otevřené dveře má Alonso i k McLarenu, který by pro něj do Indy500 mohl nasadit třetí vůz. Britská stáj se ale vloni i s Alonsem v kokpitu po sérii neuvěřitelných a školáckých chyb do závodu nekvalifikovala. Je tak dost pravděpodobné, že pokud by si Alonso mohl vybrat, dá přednost americké stáji.