Novinky

  • 13.03.2024 Neutral Massa kvůli ne-titulu žaluje FIA a FOM o dvě miliardy korun

  • 20.02.2024 Good Takuma Sato je výkonným poradcem Honda Racing Corporation

  • 13.02.2024 Good FIA má nového technického ředitele monopostů - Jana Monchauxe

Facebook Instagram

Alonso bude ve středu testovat vůz IndyCar

Alonso bude ve středu testovat vůz IndyCar

Jezdit má na okruhu v Alabamě

Dvojnásobný šampion formule 1 Fernando Alonso si ve středu vyzkouší vůz IndyCar. Bude to první test od jeho loňského startu v Indy500, první na silničním okruhu a také Španělova první zkušenost s letošní specifikací vozu, která je od té loňské výrazně odlišná díky novému aerodynamickému balíčku.

Alonsův test potvrdil pro web Racer šéf McLarenu Zak Brown. „Fernando se těší, že vyzkouší vůz IndyCar na silničním okruhu,“ napsal webu v sobotu v textové zprávě.

Šéf týmu Andretti Autosport Michael Andretti v pátek ještě mlžil, když uvedl, že si zatím není stoprocentně jistý, že se test uskuteční. A to navzdory tomu, že stáj zarezervovala letenky a ubytování pro lidi, kteří se o Alonsův vůz budou starat.

Pro svůj debut si Alonso vybral okruh Barber Motorsports Park v Alabamě. Trať měřící 3,7 km hostí závody IndyCar od roku 2010. Alonso by měl přicestovat v úterý, tým pro něj připraví sedačku a ve středu se bude sedmatřicetiletý Španěl prohánět po trati. Právě v Alabamě navštívil poprvé padok IndyCar před svým loňským startem v Indianapolisu.

Pracovat s ním bude závodní inženýr Ryana Hunter-Reaye Ray Gosselin. Podle webu IndyStar dostane Alonso vůz, s nímž startoval v letošní pětistovce v Indianapolisu Carlos Muňoz. Samozřejmě jej tým nejprve upraví z oválové na okruhovou konfiguraci.

Oficiálně tým Alonsovu jízdu nahlásil IndyCar jako zkoušku jezdce. Realita je ovšem spíš taková, že spíše než aby si Andretti zkoušel Alonsa, zkouší si Alonso IndyCar. Sám Alonso webu Motorsport prozradil, že středeční test ještě nebude tím, co o jeho budoucnosti rozhodne.

„Rád zkouším různá auta. Andretti chtěl už vloni, abych zkusil vůz na silničním okruhu. Neměli jsme čas, až letos se naskytla šance. Ale není to klíčové datum, kdy se rozhodnu, jestli zkusím IndyCar nebo ne,“ prozradil Alonso.

„Je to jen test, trocha zábavy, abych viděl, jaké je to auto v normální konfiguraci. Ale moje rozhodnutí nebude založené na středečním testu. Nebude to tak, že ve čtvrtek budu mít jasnější obrázek,“ dodal.

McLaren chce o svém případném vstupu do IndyCar rozhodnout nejpozději v průběhu září. Stáj se zajímala o Scotta Dixona a Willa Powera, oba jezdci ale prodloužili smlouvy se stávajícími týmy.