Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Alonsovi se test vozu IndyCar líbil

Alonsovi se test vozu IndyCar líbil

Vyzkoušel si jej za všech podmínek

Španěl Fernando Alonso má za sebou první test vozu IndyCar na silničním okruhu. Po trati Barber Motorsports Park se v modrozelené dallaře s letošním aerokitem proháněl ve středu. Podle webu Racer.com byl jeho nejlepší čas o pár desetin pomalejší než výkon, který letos v dubnu zajistil Josefu Newgardenovi pole position.

Ale o časy nešlo. Šlo o to, aby si Španěl vyzkoušel, jestli mu bude IndyCar Series vyhovovat. A nemohl si pro to objednat lepší počasí. Ráno byl totiž okruh mokrý, během dne osychal a odpoledne si ho Alonso mohl užít i za sucha.

„Byl to dobrý den, zábavný. Miluju, když můžu zkoušet nová auta a otestovat vůz IndyCar na okruhu je něco zvláštního. Měl jsem štěstí, že jsem testoval za mokra, přechodných podmínek i za sucha. Takže jsem získal zkušenosti s každým typem tratě. Počasí k nám bylo vlídné, odpoledne trochu silný vítr, ale jinak pozitivní den,“ hodnotit Alonso svůj první okruhový test.

K dispozici dostal modrozelený vůz, který v Indianapolisu řídil Carlos Muňoz. Z auta, které tým přestavěl z oválové na okruhovou konfiguraci, odstranila stáj téměř všechny reklamní polepy, včetně loga dodavatele motorů. Tím byla v Alabamě Honda, ale kvůli vypjatým vztahům s Alonsem se očekává spíš spojení s Chevroletem.

Alonso čelil otázce, jestli se mu líp jezdí na oválu nebo na okruhu. „Můj instinkt říká okruhy, protože to dělám celý život, ale Indy500 byla úžasná zkušenost. Takže je to 50 na 50. Líbí se mi, jak se auto chová na okruhu, ale vzalo mě i závodění na oválech, načasování jízdy v aerodynamickém pytli, v provozu. Myslím, že předjíždění je tu trochu lehčí, takže pokud šlo o dění na dráze, Indy500 jsem si zamiloval,“ prozradil Alonso.

O jeho monopost se staral tým, který jinak pečuje o Ryana Hunter-Reaye. Test mu pomohl zajistit McLaren, ale žádné další informace o tom, jak to vypadá s příchodem týmu z Wokingu do IndyCar, Alonso po testu neuvedl.