Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Jak vypadá přestupový trh?

Jak vypadá přestupový trh?

Spousta míst zůstává neobsazených.

Blíží se srpen a s ním tradičně i velká letní přestávka formule 1. Zůstávají dva závodní víkendy a jezdci se rozejdou užít si dovolené. Zároveň ale mnozí budou řešit i svoji profesní budoucnost. Všichni jezdci z týmů Red Bull, Ferrari, Mercedes a McLaren mají smlouvy i pro příští rok, přestože ředitel McLarenu po špatném nástupu Daniela Ricciarda do letošní sezony, po převážně špatné sezoně 2021, naznačil, že ve smlouvě je mechanismus, který umožní Australanův kontrakt ukončit předčasně. V souvislosti s tímto je zajímavé, že Američan Colton Herta minulý týden testoval starší vůz McLarenu na okruhu Portimão.

Tým Alpine má Estebana Ocona a v záloze úřadujícího šampiona F2, Oscara Piastriho. Během letní přestávky ale chce přesvědčit již 40letého Fernanda Alonsa k prodloužení kontraktu.

Rozhovory ještě nezačaly. Jak už jsem několikrát řekl, chci pokračovat, ale až do letní přestávky to nebude téma na rozhovor,“ řekl španělský matador.

Podobně je na tom Sebastian Vettel s týmem Aston Martin, kde má druhou sedačku jistou Lance Stroll, syn majitele týmu.

"Pro nás je prodloužení Sebastianovy smlouvy jasným plánem A. Pokud bude chtít, bude za Aston Martin závodit i v roce 2023. Řádné vyjednávání o smlouvě nezačalo, protože jsme dosud měli kopec jiných starostí," řekl šéf Astonu, Mike Krack.

Otázkou je, zda Vettel není závoděním v hloubce středu pole již unaven. Je sice mladší než Alonso, jenže na rozdíl od něj neměl dvouletou přestávku. I proto se spekuluje, že Alonso může zkusit štěstí v týmu miliardáře Strolla, bude-li mu nabídnuta lepší smlouva než v Alpinu.

U AlphaTauri je poněkud překvapením, že tým potvrdil setrvání Pierra Gaslyho, aniž by potvrdil i Júkiho Cunodu. Japonec jednak v jeho druhé sezoně zlepšil své výkony na trati a jeho přítomnost jistě dělá radost Hondě.

Pokud bude pokračovat v sezoně tak jako dosud, kromě havárií, tak má dobrou šanci zůstat. Pokud budou jeho výkony dobré, zůstane. Pokud nebudou dobré, nezůstane. Je to prosté,“ nechal se slyšet šéf italského týmu, Franz Tost.

Kdo by mohl nahradit Júkiho Cunodu? Alexander Albon? Foto: AlphaTauri

Kuan-jü Čou loni podepsal s týmem Alfa Romeo smlouvu pouze na jeden rok. V nováčkovské sezoně je evidentně pomalejší než Valtteri Bottas, ale to se i čekalo. V těsné a početné konkurenci ve středu pole se to markantně projevilo i na bodovém kontě, což pro tým není dobré. Opět se ovšem jedná o jezdce, který je zároveň vynikajícím marketingovým nástrojem.

Na začátku roku jsme si dali cíle jako postup do Q2, zisk bodů a podobně a on je plní. Odvádí perfektní práci za volantem ale i mimo vůz, protože je to vynikající týmový hráč a jeho pozitivní přístup pomáhá motivovat celý tým,“ řekl Frédéric Vasseur, šéf Alfy.

Tým Haas sice dal Kevinu Magnussenovi podepsat smlouvu až během předsezonních testů, ale byla na více než rok. Otázkou zůstává, zda druhý vůz opět obsadí Mick Schumacher, což je ale jednání, do kterého bude nejspíš opět zapojeno i Ferrari.

Mluvíme spolu každý den, ale pořádně se na to podíváme až někdy během letní přestávky,“ řekl Schumacher o vyjednávání své nové smlouvy.

V předchozích měsících se hodně šeptalo o Kanaďanu Nicholasi Latifim, jenž jako jediný jezdec v poli ještě nezískal ani bod a jeho tým Williams to určitě netěší. Klepy o jeho výměně uprostřed sezony za Oscara Piastriho ale nejspíš nebudou pravdivé. Sám Latifi však přiznává, že s jeho kariérou to teď nevypadá moc dobře.

Když se podíváme na mé letošní výkony, tak je možné, že příští rok už další šanci nedostanu,“ připustil Latifi. "Ale je i dost dobrá šance, že zůstanu s týmem a budu dál závodit."

Alexander Albon má také smlouvu jen do konce roku, ale toho by si Williams rád nechal. Red Bull pro něj v A-týmu nemá místo, mohl by nahradit pouze Cunodu v AlphaTauri.

Zdroj: Motorsport, RTL, Sport Bild, úvodní foto: Alpine