Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Alonso přestupuje do Aston Martinu!

Alonso přestupuje do Aston Martinu!

Matador opět jednou hodil kostkou.

Dnes nás zaskočila velmi nečekaná zpráva. Fernando Alonso nepodepíše prodloužení smlouvy týmu Alpine, kterému aktuálně patří čtvrté místo v Poháru konstruktérů. Jeho podpis už je na víceleté smlouvě s týmem Aston Martin, kterému patří devátá pozice.

Není to tak šokující, jako když po zisku prvního titulu s týmem Renault v roce 2005 v předstihu podepsal s McLarenem smlouvu na sezonu 2007 a další, když se po sezoně 2007 rozloučil s McLarenem a vrátil se do podfinancovaného Renaultu, nebo když v roce 2014 předčasně odešel z Ferrari a přidal se k McLarenu s Hondou v pozici nového dodavatele motorů. Alonsovi letos končí kontrakt a vědělo se, že může ukončit kariéru nebo přestoupit jinam. Málokdo ale čekal přestup do aktuálně slaboučkého Aston Martinu.

Tento tým, Aston Martin, evidentně dělá všechno proto, aby se přidal k vítězícím týmům. Proto je to jeden z nejvzrušivějších týmů ve F1,“ píše se ve zprávě od Alonsa. "Lawrence (Strolla, majitele týmu) a Lance (jeho syna, Alonsova budoucího týmového kolegu) znám už mnoho let a nepochybuji o jejich ambicích ani o jejich nadšení pro F1."

Alonso dále vyzdvihl hlavně investice, které Stroll a jeho obchodní partneři dělají v Silverstonu, kde vyrůstá zcela nová továrna i s větrným tunelem. Tým se špičkovým zázemím mu má poskytnout vůz, ve kterém bude moci opět bojovat proti nejlepším. To určitě tým Alpine zamrzí, dvojnásobný mistr světa takto naznačil, že tento tým nedělá dost proto, aby se mohl v horizontu pár let zařadit mezi špičku. Dobře, že začíná letní přestávka, neboť atmosféra ve francouzské stáji teď asi nebude nejlepší. Alonso tímto alespoň uvolnil místo mladému šampionovi F2, Oscarovi Piastrimu, kterému letos zbylo pouze místo testovacího jezdce Alpinu.

Vypadá to tak, že Alonso se s Aston Martinem dohodl v podstatě během víkendu. Sebastian Vettel týmu oznámil ukončení kariéry ve středu, ve čtvrtek se to dozvěděla média.

Já budu na dovolené, šéfové budou na dovolené. Asi se tedy budeme muset spojit přes videohovor nebo něco takového. Ale když se dvě strany chtějí domluvit, tak stačí 10 minut,“ odpověděl Alonso v pátek na otázku, zda bude o nové smlouvě s Alpinem vyjednávat i během letní přestávky.

Otmar Szafnauer, šéf týmu Alpine, jenž ještě loni šéfoval Aston Martinu, vypadal při podobných otázkách novinářů sebejistě a říkal, že v podstatě už je třeba dotáhnout pouze detaily. K malému zaváhání došlo jen když padla otázka, zda se ještě vyjednává i o penězích.

Nejen Fernando, ale každý jezdec. Všichni, se kterými jsem kdy vyjednával, chtěli víc peněz. A k tomu další věci. Z nějakého důvodu chce jezdec vždy co nejvíce peněz a my chceme platit co nejméně. Obyčejně to skončí tak, že jsou obě strany stejně nespokojené. Nebo stejně spokojené,“ řekl Szafnauer.

A možná Alonsovi v pátek nechutnal narozeninový dort. Skutečné důvody přestupu se snad dozvíme později. Foto: Alpine

Možným vysvětlením je, že představy Alpinu a Alonsovy představy byly příliš odlišné, jen to nechtěli přiznávat médiím. Alonso si nebyl jistý, jestli nakonec od Alpinu dostane co chce a Lawrence Stroll tehdy přišel s velmi lákavou nabídkou. Ale proč Alonso tak spěchal? Měl Stroll v hledáčku i někoho jiného? Ztratil Alonso víru v úspěch tohoto týmu stejně rychle jako před ním Daniel Ricciardo? Měl s někým osobní neshody? Možná nám o tom časem někdo prozradí více, ale přestup do týmu, který má pětkrát méně bodů než jeho současný tým, to chce asi hodně odvahy.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Alpine