Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Giovinazziho sezona končí předčasně kvůli zranění ruky

Giovinazziho sezona končí předčasně kvůli zranění ruky

V neděli za něj zaskočí Fenestraz

Poslední závod aktuálního ročníku formule E se bude muset obejít bez Antonia Giovinazziho. Ital si totiž při sobotním závodě v Soulu přivodil po kolizích se soupeři zranění pravé ruky, které mu neumožní v neděli nastoupit. Zaskočí za něj rezervní jezdec Jaguaru Sacha Fenestraz, pro kterého půjde ve formuli E o premiérový start.

Giovinazzi si měl zranění způsobit při kolizi s Antóniem Félixem da Costou. Později měl navíc incident i s Alexanderem Simsem. Ten poslal bývalého pilota F1 do hodin a při tomto kontaktu se Giovinazziho zranění údajně ještě zhoršilo. O tom, že Italovi dělalo řízení monopostu potíže, svědčí i skutečnost, že ze závodu nakonec odstoupil.

První Giovinazziho sezona ve formuli E, kam se přesunul poté, co ztratil sedačku u Alfy Romeo ve F1, tak končí velmi neslavně. Pilot stáje Dragon/Penske totiž jako jediný ze stálých závodníků nedokázal bodovat. Předčil ho i týmový kolega Sergio Sette Camara, který zaznamenal alespoň dva body. Nejlepším Giovinazziho výsledkem bylo 16. místo, na které dosáhl v ulicích Monte Carla.

I když ale končí s nulou, rozhodně se nedá říct, že by neukázal rychlost. Před čtrnácti dny se totiž do druhého závodu v Londýně kvalifikoval jako třetí. Na bronzové příčce se držel i v úvodních kolech závodu, poté se ale jeho sen o dobrém výsledku začal bortit. Nejprve obdržel penalizaci pěti sekund za kontakt s Da Costou, poté dostal dokonce průjezd boxy za využití většího množství energie, než dovolují pravidla a nakonec odstoupil po potížích s pohonnou jednotkou.

Giovinazziho zranění dost možná neznamená pouze předčasný konec jeho letošní sezony, ale i celého působení ve formuli E. V příštím roce už ho totiž v elektrickém seriálu nejspíše vídat nebudeme. Stáj Dragon má totiž uzavřít partnerství se společností DS, která momentálně působí ve formuli E jako partner Techeetahu. Spolu s DS má od Techeetahu k Dragonu přejít i Jean-Éric Vergne. Jeho týmovým kolegou se nejspíše stane Stoffel Vandoorne, který si po odchodu Mercedesu musí hledat nové angažmá.

 První sezona Antonia Giovinazziho ve formuli E měla nevydařený průběh i nevydařený konec. Foto: Dragon/Penske



Další etapa Giovinazziho kariéry by se mohla odehrávat ve vytrvalostních závodech, se kterými už má zkušenosti z dřívějška. Patří totiž mezi adepty na sedačku u Ferrari pro příští sezonu WEC, během které bude značka z Maranella debutovat ve vrcholné třídě hypervozů. Současně ale zůstává i v kontaktu s F1, kde působí jako rezervní jezdec Ferrari. Občas se objeví spekulace, podle kterých by mohl v roce 2023 nahradit u Haasu Micka Schumachera. Němec stále nemá smlouvu na příští rok.

Fenestrazova generálka

Giovinazziho náhradníka Sachu Fenestraze můžeme letos vídat závodit v japonských seriálech Super GT a Super Formule. V obou šampionátech patří ke špičce. Zatímco v Super Formuli je po prvních šesti závodech na celkovém třetím místě, v Super GT se spolu se svým parťákem Ritomem Mijatou nachází na prvním místě. Ve formuli E letos působil jako rezervní jezdec Jaguaru, který dal k jeho záskoku za Giovinazziho zelenou.

Zatímco pro Giovinazziho je tento víkend dost možná posledním ve formuli E, u Fenestraze se naopak zdá, že je prvním z několika dalších. Spekuluje se totiž o tom, že v příští sezoně bude hájit barvy Nissanu. Zde by měl nahradit šampiona ze sezony 2015/2016 Sébastiena Buemiho, který se po několika nevýrazných sezonách nejspíše přesune k Envisionu místo Robina Frijnse.

Během své formulové kariéry dosáhl Fenestraz na dva tituly. Ten první si připsal v roce 2017 v Eurocupu formule Renault. O dva roky později pak usedl na trůn japonské F3. Za zmínku stojí například i titul vicemistra francouzské F4 z roku 2015 nebo třetí místo z Velké ceny Makaa 2018.

Sacha Fenestraz si poprvé zazávodí ve formuli E. Foto: Jaguar



Stáj Dragon/Penske měla kromě Fenestraze nabídnout start v Soulu také Tomu Blomqvistovi. Brit letos zastává roli rezervisty u týmu Envision a na rozdíl od Fenestraze už ve formuli E závodil. V minulosti jsme ho mohli vidět u stájí Andretti, Jaguar a NIO. Nabídku týmu Dragon/Penske na nahrazení Giovinazziho ale měl odmítnout, neboť se chtěl soustředit na své povinnosti u Envisionu.

Zdroj: Motorsport, The Race, FORMULE.cz, úvodní foto: Dragon/Penske