Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Leclerca překvapilo kvalifikační vítězství

Leclerca překvapilo kvalifikační vítězství

Je načase ukončit Verstappenovu vítěznou šňůru.

Charles Leclerc získal v Itálii pole position a vůbec to nebyl těžký úkol. Max Verstappen, Sergio Pérez i Carlos Sainz totiž dostali tresty a už před kvalifikací se vědělo, že přijdou o pozice. Jelikož Mercedes nevypadá v Monze vůbec konkurenceschopně, Leclerc prakticky neměl soupeře. Přesto může být na sebe hrdý, že kvalifikaci vyhrál.

Zítra musíme dokončit, co jsme dneska začali. Bez toho je pole position bezvýznamná,“ řekl vítěz kvalifikace. „Ale je to velmi příjemné překvapení, když uvážíme, jak jsme na tom byli například ve Spa. Nečekali jsme, že budeme nejrychlejší. Je hezké, zažít doma takové překvapení. Tento víkend máme extra motivaci.

Leclerc chce využít, že Verstappen bude startovat až ze sedmého místa a konečně opět vyhrát závod. Naposledy stál uprostřed stupňů vítězů ještě na začátku července v Rakousku, od té doby vyhrává Verstappen.

Máme dobrou závodní rychlost a z vozu mám dobrý pocit. Cokoli se stane v prvním kole, budeme bojovat o vítězství. Potřebujeme den bez chyb, pak to bude dobrá neděle.

Dnes bude Sainz příliš daleko vzadu, než aby mohl Leclercovi krýt záda. Foto: Ferrari

Carlos Sainz kvůli výměně celé pohonné jednotky putuje na chvost startovního roštu, proto se ve Q3 Ferrari soustředilo na Leclerca a španělský závodník neměl ani při jednom z pokusů výhodu aerodynamického stínu.

První i druhou část kvalifikace jsem odjel naplno, vůz poslouchal,“ řekl Sainz, který se nakonec umístil třetí. „Jediným problémem ve Q3 bylo, že jsem neměl aerodynamický stín. Tam jsou pravděpodobně ty dvě-tři desetiny, které mi chyběly do boje o kvalifikační vítězství. V závodě do toho dám všechno. Doufám, že potěším diváky a že se probojuji skrze střed pole, protože máme dobrou rychlost.

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: Ferrari