Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Loeb v trablech, Brabec zazářil v Rally2

Loeb v trablech, Brabec zazářil v Rally2

Marocká rallye - 1. etapa

Martin Macík udržel celkové vedení mezi kamiony, Ross Branch navýšil svůj náskok v motocyklech a Jazíd al-Rajhí sesadil Násira al-Attíju z prvního místa v kategorii automobilů. Zatímco Martina Prokopa zlobily tlumiče, šance Sébastiena Loeba zkomplikovaly technické problémy, defekty i penalizace. Taková byla úvodní etapa Marocké rallye.

Po krátkém devítikilometrovém úvodu v sobotu čekala v neděli na jezdce první pořádná porce vzdálenosti. Jelo se Agádíru do Tan-Tanu a závodníci museli absolvovat přes 300 měřených kilometrů.

Auta: Al-Rajhí střídá Al-Attíju


V kategorii automobilů došlo po neděli ke změně na čele průběžného pořadí. Vítězem nedělního dne se totiž stal Jazíd al-Rajhí. Saudskoarabský závodník nadělil 3 minuty a 13 sekund Násiru al-Attíjovi, který se musel spokojit se druhou pozicí. Tyto výsledky znamenaly, že se Al-Rajhí ujal vedení také v celkovém pořadí. Zde nyní vede před Al-Attíjou o tři minuty a pět sekund.

Jazíd al-Rajhí je novým lídrem kategorie automobilů. Foto: World Rally-Raid Championship



Po sobotním bloudění si v neděli spravil chuť Jakub Przygonski. Polák tentokrát zajel třetí čas a celkově se posunul na šestou pozici. Celkově patří třetí příčka Guerlainu Chicheritovi, který se na pódium posunul i přesto, že ho v neděli potkaly dva defekty.

Daleko hůře na tom ale byl Sébastien Loeb. Legendární Francouz nejprve musel měnit závěsný trojúhelník, poté dvakrát píchnul pneumatiku a nakonec dostal dvouminutovou penalizaci za překročení rychlosti. Zatímco v etapě obsadil deváté místo, celkově spadl na sedmou příčku. Al-Attíja navíc navýšil své vedení v průběžném pořadí šampionátu na čtyři body.

Loeba v neděli porazil mimo jiné i Martin Prokop. Jihlavský rodák, který startuje bez nároku na body do mistrovství světa, obsadil v etapě šesté místo a celkově se posunul na příčku pátou. I přesto byly ale v cíli jeho pocity smíšené.

"Dalo nám to zabrat. Hned po startu jsme udělali chybu. Zahnuli jsme na špatnou cestu, vjeli jsme do úzkého údolí, tam spadli do kamenů a dlouho jsme se vraceli, takže velká ztráta hned na začátku. Máme dva poznatky, jeden dobrý a druhý špatný. Tím dobrým je, že aerodynamika funguje. Když jsme jeli naplno 26 kilometrů po pláži, měli jsme neustále omezovač a drželi jsme se jezdce před námi. Ukázalo se ale, že tlumiče byly krokem zpátky. Ve středně rychlých úsecích to byl očistec. Auto bylo naprosto nekonkurenceschopné a nedalo se s tím jet. Hrozně to bolelo," uvedl jezdec stáje Benzina Orlen v cíli.

V kategorii side-by-side zvítězil Marek Goczal a v celkovém pořadí odsunul na druhé místo Rokase Baciusku. Situace se změnila také v lehkých prototypech. Francisco López Contardo sebral vedení Sethu Quinterovi.

 

Kamiony: Macík zůstává lídrem, Vrátný zachraňoval parťáka



Zatímco v sobotu Martín Macík zvítězil, v neděli mu muselo stačit druhé místo. Jezdec stáje MM Technology, který poprvé startuje s novým kamionem Iveco přezdívaným Čenda, musel během neděle pětkrát zastavovat kvůli opravám. O minutu a sedm sekund ho porazil Nizozemec Gerrit Zuurmond. V celkovém pořadí ale stále vede o 22 sekund Macík.

"Byl to boj, dali jsme Čendovi opravdu zabrat. Od začátku to byla velká vypalovačka. Šutry, sem tam duny, jedna cesta vedle druhé, přejížděli jsme sem a tam... Měli jsme pár dětských nemocí, se kterými jsme se museli popasovat. Párkrát jsme proto zastavovali, ale vždy to bylo jenom na chvíli. Myslím si ale, že pár desítek minut jsme tímto ztratili. Celá etapa byla velmi drsná. Jestli to takto bude pokračovat celý závod, tak to bude drsné snad stejně jako Dakar," hodnotil Macík svůj nedělní výkon.

Martin Macík nadále kraluje kamionům. Foto: World Rally-Raid Championship



U ostravského týmu Fesh Fesh byl rychlejší šéf stáje Tomáš Vrátný. Ten totiž zajel pátý čas, zatímco Javier Mariezcurrena obsadil sedmé místo. Španěl několikrát mohl děkovat svému parťákovi za pomoc.

"Dnes jsme spáchali dobrý skutek. Pomohli jsme našim španělským kolegům. Zapadli, vjeli do měkkého písku a zůstali tam. Nemají ještě takové zkušenosti, jaké by potřebovali. Byli tam dost dlouho a kopali. My jsme je viděli, zastavili a vytáhli. Potom měli problém na neutralizaci. Nemohli nastartovat, což ale vyřešil mechanik Míra Martinec. Trochu jsme si s tím pohráli, nastartovali a jeli dál. Pak už jsme si je hlídali až do cíle," řekl Vrátný po dojezdu.

Páté, respektive sedmé místo patří Vrátnému a Mariezcurrenovi i v celkovém pořadí. Kees Koolen a Claudio Bellina, kteří startují s technickou podporou Macíkovy stáje MM Technology, jsou celkově na třetím a čtvrtém místě. V neděli byl ale lepší Bellina, který obsadil třetí místo, zatímco Koolen skončil čtvrtý.

Šťastná nebyla neděle pro Gerta Huzinka ze stáje Riwald Dakar, který závodí s hybridním Renaultem sestrojeným v dílnách severočeského týmu MKR Technology. Huznik zprvu vedl, pak ale o kámen poškodil zadní nápravu a z etapy odstoupil. Nizozemec dostal čtrnáctihodinovou penalizaci a v celkovém pořadí je na posledním osmém místě.

 

Motorky: Branch upevnil vedení, Brabec zazářil v Rally2



Ve vrcholné motocyklové kateogrii RallyGP vyhrál v neděli stejný jezdec jako v sobotu. Ross Branch totiž vytěžil maximum ze skutečnosti, že díky výhře v kvalifikační etapě mohl startovat zezadu. Triumfoval znovu a zatímco druhého Luciana Benavidese porazil o minutu a devět sekund, třetí Toby Price za ním zaostal o 2 minuty a 31 sekund. Celkově vede před Benavidesem o 2 a půl minuty o 3 minuty a 11 sekund před Pricem.

V motorkách zatím kraluje Ross Branch. Foto: World Rally-Raid Championship



Letošní vítěz Rallye Dakar i Abú Zabí Desert Challenge Sam Sunderland zajel pátý čas a na páté místo se posunul i celkově. Loňský vítěz Marocké rallye Pablo Quintanilla během neděle havaroval. Zatímco v etapě skončil třináctý, celkově je na 12. pozici.

"Jeli jsme v dunách mezi kamením a pískem. Najednou jsem uviděl čistou stopu v křoví a pak už jsem letěl přes řídítka. Poranil jsem si rameno a zbytek etapy byl pro mě opravdu bolestivý. Lékaři se mi na to podívají a doufám, že budu moci startovat i zítra," popisoval Quintanilla své potíže.

V Rally2 zvítězil Mason Klein a posunul se do čela. Zadařilo se ale také Janu Brabcovi. Český jezdec totiž nestačil právě pouze na Kleina, za nímž zaostal o 23 minut a 15 sekund. Třetí skončil vítěz sobotního prologu Bradley Cox. Celkově vedl Klein s náskokem 24 minut a 12 sekund před Coxem. Brabec je třetí.

Jezdci stáje Orion - Moto Racing Group Milan Engel a Martin Prokeš zajeli devátý, respektive dvacátý druhý čas. Engel je devátý i celkově, zatímco Prokešovi patří 21. příčka.

Jan Brabec zažil vydařenou neděli. Foto: Strojrent Racing



Složitý den zažil Polák Bartlomiej Tabin, který startuje za český tým Jantar s podporou Orion  - Moto Racing Group. Dvakrát totiž upadl a pohmoždil si levou dlaň. V etapě skončil dvacátý sedmý a celkově je dvacátý šestý.

V Rally3 porazil Amine Echiguer o 10 minut a 46 sekund Guillaumea Borna a dostal se i do průběžného vedení. Zde má před Bornem náskok 7 minut a 10 sekund.

Ve čtyřkolkách pokračoval boj posledních dvou dakarských vítězů. Tentokrát ale zvítězil Manuel Andújar a Alexandre Giroud skončil druhý. Celkově vede nyní Andújar o 3 minuty a 58 sekund.

Tomáš Kubiena skončil v neděli na sedmém místě a jeho kolega Laisvydas Kancius zajel jedenáctý čas. Celkově je Kubiena sedmý a Kancius osmý.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Bahrain Raid Xtreme