Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Al-Attíja končí, Prokop už je druhý

Al-Attíja končí, Prokop už je druhý

Abú Zabí Desert Challenge - 3. etapa

Násir al-Attíja po nehodě odstupuje z prvního místa kategorie automobilů, Martin Prokop se posouvá už na druhou pozici a Adrien van Beveren udržel díky penalizaci Pabla Quintanilly vedoucí pozici mezi motorkáři. To vše a nejen to se stalo ve třetí etapě letošního ročníku Abú Zabí Desert Challenge. Ta se znovu konala v oblasti Qasr Al Sarab a jezdci museli zdolat 266 měřených kilometrů. Jelo se převážně v dunách.

Al-Attíja vstoupil do soutěže velmi slibně. Vyhrál jak nedělní prolog, tak nadcházející dvě etapy. Nejrychlejší čas zajel sice i ve středu, nebylo mu to ale k ničemu. Katařan totiž zhruba deset kilometrů před koncem havaroval a celkem třikrát se přetočil. Při incidentu přišla jeho Toyota Hilux o přední sklo a také utrpěla velká poškození střechy a zadní části. Do cíle sice Al-Attíja dojel, kvůli poškozenému ochrannému rámu vozu mu ale FIA zakázala dále v soutěži pokračovat.

"Tento den pro nás byl opravdu zklamáním. Etapu i celou soutež jsme měli pod kontrolou a cítili jsme, že máme další etapové vítězství v kapse. Ke konci etapy jsme ale udělali malou chybu a naše auto se převrátilo. Jsem vážně vděčný za to, že tým postavil tak odolné auto, které mě i Mathieua (spolujezdec Mathieu Baumel - pozn. red.) ochránilo. Ještě úžasnější je, že auto dokázalo po těch nárazech nastartovat a dokázali jsme to dojet až do cíle," uvedl pětinásobný vítěz Rallye Dakar ke svému incidentu.


Al-Attíjovo odstoupení znamená, že si nebude moci do šampionátu připsat 15 bonusových bodů za tři vyhrané etapy. Vítěz každé si sice připisuje pět bodů, podmínkou ovšem je dokončení soutěže.

Něco takového hraje do karet Sébastienu Loebovi. Ten už je sice po pondělních problémech s hadicí od chladicí kapaliny ze hry o celkové vítězství venku, v soutěži ale pokračuje, aby minimalizoval škody. Ve středu skončil se ztrátou 48 sekund na Al-Attíju druhý a připsal si tak čtyři body. Má tak dobrou šanci zůstat i po Abú Zabí Desert Challenge v čele celkového pořadí.

Sébastien Loeb má po odstoupení Al-Attíji šanci udržet celkové vedení. Foto: World Rally-Raid Championship



Jako třetí se ve středu umístil Henk Lategan. Jihoafričan je dalším jezdcem, který v předchozím průběhu soutěže nabral velkou ztrátu. V úterý totiž nedokončil kvůli problémům s motorem.

Nejspokojenější ale mohl být Jazíd al-Rajhí. Saúdskoarabský jezdec sice obsadil čtvrté místo se ztrátou 8 minut a 44 sekund na Al-Attíju, díky jeho odstoupení je ale nyní celkovým lídrem. Vede o 9 minut a 41 sekund před druhým Martinem Prokopem, na kterého ve středu najel 3 minuty a 40 sekund.

Prokopa, který skončil ve středu pátý, náročnost třetí etapy zaskočila: "Jsem docela překvapený, že to bylo tak těžké. Většinou tady dělají organizátoři těžkou druhou etapu a v té třetí nás nechají vydechnout. Letos to ale bylo naopak. Sice jsme tuto lokalitu znali, tentokrát to ale bylo připraveno úplně jinak. Byla zde spousta nebezpečných míst a bylo hodně těžké chytnout rytmus. Nebezpečí tu totiž číhalo moc často a strašně nečekaně. Měli jsme hodně krizových momentů a náklonů, hodně nám hrozilo převrácení na bok nebo přes kapotu," přiznal v cíli.
Martin Prokop se posunul už na druhé místo. Foto: Benzina Orlen Team


Na třetí místo se po Al-Attíjově odstoupení posouvá Denis Krotov, který jede s vozem Mini. Na Prokopa ztrácí necelých 12 minut. Sébastien Loeb je mezi vozy T1 po nedokončené pondělní etapě, padesátihodinové penalizaci za výměnu motoru a patnáctiminutovém trestu za minutí průjezdního bodu v úterní etapě až patnáctý.

Kolocová klesla



Lehkým prototypům znovu vládl Red Bull. Zvítězil Mitchell Guthire mladší před Cristinou Gutiérrezovou a Sethem Quinterem. Celkově stále zůstává první Quintero s náskokem 27 minut a 6 sekund před Austinem Jonesem. Třetí místo i nadále drží Hernan Garces Echeverria. Cristina Gutiérrezová je pátá. Španělka nabrala ztrátu v pondělí, když jí došlo palivo a musela být zachráněna Austinem Jonesem.

Aliyyah Kolocovou zdržely potíže zhruba 20 kilometrů před cílem, kvůli kterým musela zastavovat. Zatímco v etapě obsadila 11. místo, v celkovém pořadí se propadla ze čtvrté příčky na šestou.

Další smolný den zažil Mattias Ekström. Švéd sice v pondělí ztratil šanci na dobrý celkový výsledek, když mu došlo palivo a etapu nedokončil, v úterý si ale spravil chuť vítězstvím. Středa mu ale přinesla další trápení. Na 66. kilometru mu totiž selhal motor a musel odstoupit. Nebýt této závady, mohl zaznamenat další dobrý výsledek. V úvodu se totiž držel na prvním místě mezi lehkými prototypy a na třetí příčce mezi všemi automobily.

Mattias Ekström je při Abú Zabí Desert Challenge jako na houpačce. Foto: World Rally-Raid Championship


V kategorii side-by-side si upevnil dalším etapovým vítězstvím vedení Rokas Baciuška. Druhý skončil i navzdory potížím s elektrikou v úvodu Mansour Al Helei a třetí Pau Navarro. Celkově vede Baciuška o 18 minut a 4 sekundy před Navarrem. Al Helei je třetí.


Van Beverenovo vedení zachránila Quintanillova penalizace



V kategorii motocyklů už to vypadalo na vítězství Pabla Quintanilly a na jeho návrat do celkového vedení. Chilan sice původně opravdu triumfoval, pak ale obdržel dvouminutovou penalizaci za překročení rychlosti. To ho odsunulo na druhé místo a s náskokem 16 sekund tak zdědil etapové vítězství Toby Price. Třetí skončil Skyler Howes, který na vítěze ztratil 19 sekund.

Nebýt Quintanillova trestu, vrátil by se jezdec Hondy zpět na špici průběžného pořadí. Takto ale zůstává druhý za svým týmovým kolegou Adrienem van Beverenem, který zajel ve středu pátý čas. Rozestup mezi dvojicí činí 43 sekund. Na třetí místo se vrátil Toby Price. Nic jistého ale nemá. José Ignacio Cornejo totiž na něj ze čtvrtého místa ztrácí jenom čtyři vteřiny.

Adrien van Beveren zůstává lídrem v motocyklech. Foto: Honda Racing Corporation


Čtyřkolky přinesly další vítězství Abdulazíze Alího. Druhý skončil Laisvydas Kancius a třetí Antonas Kanopkinas. Alího náskok před Kanciusem v celkovém pořadí činí 44 minut a 45 sekund. Třetí je Adomas Gančierius.

Motorkáři a čtyřkolkáři, kteří přečkali středeční etapu, mají za sebou nejkritičtější část soutěže. Úterý a středa totiž tvořily maratonskou etapu. V úterý se tak jezdci museli obejít bez pomoci mechaniků.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Toyota Gazoo Racing