Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Alonsova radost na konci horské dráhy

Alonsova radost na konci horské dráhy

Pomýšlel na druhé místo, radoval se ze třetího.

Po třetím závodě sezony má Fernando Alonso na kontě už třetí třetí místo. Tentokrát ho stupně vítězů čekaly na konci divoké housenkové dráhy. Při startu přišel o jedno místo ve prospěch Carlose Sainze, výměnou pneumatik při přerušení závodu první červenou vlajkou získal dvě pozice, ale to nebylo nic ve srovnání s událostmi na konci závodu. Po druhé červené vlajce stál Alonso při restartu na třetím místě a pomýšlel na posun vpřed. Místo toho do něj ve výjezdu z první zatáčky narazil krajan Carlos Sainz a otočil ho o téměř 360°, po čemž následoval ještě kontakt s bariérou.

Následovala třetí červená vlajka a Alonso byl najednou jedenáctý z dvanácti pokračujících vozů. Všechno však dobře dopadlo, ředitelství závodu se rozhodlo seřadit jezdce podle pořadí o kolo zpět, Alonsův zelený vůz byl v boxové uličce odtlačen zpět na třetí místo, na kterém dokroužil i poslední kolo závodu.

Byl jsem si poměrně jistý, že se můžu dostat na druhé místo, měli jsme velmi dobré starty. A opět jsem měl dobrý start, v nájezdu do první zatáčky jsem byl bok po boku s Lewisem. Ale raději jsem se stáhl. Jezdec by měl být schopen uvědomit si, kdy je správný čas riskovat a kdy ne. Emocionálně to byla divoká horská dráha. Co se kolize s Carlosem týče, tak nepochybuji, že nechtěl, aby to tak dopadlo. Jeho penalizace byla podle mě dost přísná,“ řekl Alonso.

Lance Stroll strávil většinu závodu na konci širší špičky, což ale při Pérezově prodírání se z posledního místa, odstoupení Charlese Leclerca a George Russella a potrestání Carlose Sainze znamená čtvrté místo v cíli. Samozřejmě i Stroll měl štěstí, že se po třetí červené vlajce obnovilo pořadí, jaké bylo během druhé červené, jelikož po druhém restartu se nejprve v první zatáčce vyhnul všem kolizím kolem něj a objevil se na třetím místě, jen aby v souboji se Sainzem nezvládl brzdění do třetí zatáčky a vyjel do kačírku. Měl velké štěstí, že se dokázal vrátit do boxů, jako poslední. Tam byl přesunut na páté místo a po potrestání Sainze se dostal na čtvrté.

Celkově to byl chaotický závod, odjíždíme se slušnou bodovou nadílkou a jako druhý tým Poháru konstruktérů,“ uzavřel Stroll.

Po vyvěšení třetí červené vlajky se vozy Aston Martinu vrátily do boxové uličky na posledních dvou místech. Foto: Aston Martin

Zdroj: f1i, úvodní foto: Aston Martin